ANNONCE

Nye coronatal: Her er de bekymrede

15. oktober 2020 14:19 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Vanen tro har Statens Serum Institut opdateret nøgletal i overvågningen af Covid-19.

Torsdag eftermiddag løfter Statens Serum Institut (SSI) endnu engang sløret for nøgletal for det seneste døgns spredning af Covid-19 i Danmark. Her fremgår det blandt andet, at der det seneste døgn er fundet yderligere 430 smittetilfælde i Danmark.

For et døgn siden var de seks kommuner med mest smittespredning i Danmark udregnet som incidens – antal smittede per 100.000 indbyggere den seneste uge – alle sammen jyske, og torsdag fremgår det så, at de samme seks kommuner stadig er blandt de otte med højest incidens. De otte kommuners smittesituation kan du se i galleriet.

Situationen omkring blandt andet Struer og Skive har fået Midt- og Vestjyllands Politi til at udsende en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at der er grund til bekymring i netop de kommuner. Struer har i lang tid haft landet højeste incidens. Skive er også højt på listen, og for begge kommuner gælder det, at tallet stiger.

– Det gør jo bestemt indtryk på os, når vi pludselig har så højt et smittetal, og vi tager den aktuelle situation dybt alvorligt. Ved at være i løbende, daglig kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed sikrer vi, at vi hele tiden er på forkant med retningslinjerne fra de nationale myndigheder, siger Peder Christian Kirkegaard, borgmester i Skive Kommune.

Også i Silkeborg og Herning er smitten den seneste uge i høj grad mere udbredt, end den burde være. I Danmark overskrider en kommune den såkaldte bekymringsgrænse ved 20 smittede per 100.000 indbyggere på en uge.

Flere døde

I sommer var smittespredningen i Danmark meget lidt udbredt, men som sensommeren indtrådte begyndte de især yngre generationer at blive smittet, og det medførte et stort hop i antal daglige smittetilfælde. Det samme billede ses over det meste af Europa.

Af tallene for danskere, der er døde efter en positiv Covid-19-podning, fremgik det også, at lave smittetal giver færre indlæggelser, coronarelaterede dødsfald og alvorlig sygdom. Det billede ændrer sig også med mere smitte.

Heldigvis, kan man sige, er det stadig i høj grad de unge, der bliver smittet. Derfor holdes dødstal og indlæggelsestal også nede, da de unge i langt mindre grad bliver alvorligt syge på grund af naturligt bedre helbred. Det seneste døgn er yderligere to personer døde. Det bringer det samlede dødstal op på 677.

Der er ikke sket nogen udvikling i det samlede antal indlæggelser, der altså også torsdag ligger på 104. Der er dog det seneste døgn sket 19 nye af slagsen. 17 af de 104 ligger på en intensiv behandling, fordi de er meget syge. En enkelt er siden onsdag blevet koblet til en respirator, der hjælper med vejrtrækningen. Det bringer tallet op på 12.

Alligevel skal de unge ikke vide sig for sikre. De kan naturligt nok give smitten videre, og så begynder de altså også at blive indlagt nu.

– Den gennemsnitlige indlæggelsestid er nu væsentligt kortere. Det tager vi som udtryk for, at vi har flere, der er yngre og i øvrigt ikke fejler en hel masse ud over Covid-19, sagde epidemiolog og afdelingslæge Christian Wejse, Aarhus Universitetshospital, til Ritzau onsdag.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu