Her er de nye danske ord i 2018

14. juni 2018 14:10 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Nye danske ord i 2018: Kender du dem? Tjek dig selv her.

Der er nye danske ord i 2018. Og mange af dem.

For sjov skyld har vi samlet en række af dem i galleriet over artiklen.

Se igennem og tjek, om du kender dem alle?

I bunden af denne artikel er der også en quiz, du kan prøver kræfter med.

“For det første er det vigtigt at understrege at Den Danske Ordbog afspejler sprogbrugen fra 1950 frem til i dag. Vores opgave er at beskrive principielt alle ord som har været i brug i dette tidsrum. Som ordbogsredaktører er en af vores opgaver dokumentation”, står der på Den Danske Ordbogs/Ordnets hjemmeside.

Elektroniske vaner

Danskernes nye elektroniske vaner er blandt de temaer, der præger et nyt hold af ord, der torsdag tilføres Den Danske Ordbog.

– I den her opdatering kommer der 1685 nye ord i ordbogen, og det er en blandet landhandel, af ord der er nye i sproget og så ældre måske lidt sjældnere ord.

– Det kan være fremmedord, eller det kan være sammensætninger, siger ledende redaktør Lars Trap-Jensen.

Nye danske ord i 2018

Ordbogen udvides år for år, og det sker ud fra en blanding af digital og menneskelig udvælgelse.

– Den danske ordbog er det man kalder en korpus baseret ordbog. Det vil sige, at vi indsamler løbende tekster, og så behandler vi dem med computeren og finder ud af, hvilke ord er de mest udbredte, som vi ikke har i forvejen.

– Det er en rettesnor for, hvilke ord der trænger sig på til at komme ind i ordbogen, sådan så vi hele tiden sikrer os, at de ord vi beskriver, er nogen, som findes i sproget, forklarer Lars Trap-Jensen.

Et af de ord er ‘politimord’ – der ganske enkelt beskrives som et drab på en politibetjent. Et andet er politibrutalitet, der bruges om vold begået af en betjent under for eksempel en anholdelse.

Opdatering

Det er ikke kun nye ord, som der bruges energi på at føre ind i ordbogen. Også de eksisterende ordforklaringer får en overhaling, så de stemmer overens med nutidens kultur.

– Normer ændrer sig og den måde, som vi beskriver sproget på skal jo gerne følge trit med det, sådan så vi bruger nogle forklaringer, der ikke er alt for gammeldags eller vi bruger nogle ord, som ikke findes længere.

– I øjeblikket har vi for eksempel haft fokus på seksuelle minoriteter. Derfor har vi ændret en række ord, sådan så man nu også kan se, at svigersøn, svigerdatter osv. kan være folk, der er gift med personer af samme køn.

– Vi har også tilføjet udtryk som biologisk køn og socialt køn for at vise, at der er den her diskussion om, hvad køn er for noget, siger Lars Trap-Jensen.

Du kan læse mere om de nye danske ord i 2018 – og deres betydninger – på Den Danske Ordbogs hjemmeside.

Fakta

Quiz i nye ord - 2018

1685 ord, 24 nye betydninger og 5 faste udtryk er torsdag blevet tilføjet til Den Danske Ordbog.

Quiz her i betydningen af ti af dem:

1. Hvad er betydningen af “ceviche”?

a) Sydamerikansk citrusfrugt, der er serveret i både.

b) Sydamerikansk ret af stykker af rå fisk eller skaldyr der er marineret i saft af lime eller anden citrusfrugt.

C) Sydamerikansk kaffesort, der er kendetegnet ved en særlig syrlig smag.

2) Hvad er betydningen af “faksimileudgave”?

a) En løbsform der er kendetegnet ved, at løbets afstand måles i miles.

b) En særlig faxmaskine.

c) En trykt gengivelse af for eksempel et håndskrift, et dokument eller en tegning.

3) Hvad er betydningen af “klikpedal”?

a) En særlig pedal til racercykler m.m.

b) En særlig pedal, der bruges til musikinstrumenter.

c) Et udtryk for folk der har mistet forstanden og/eller reagerer voldsomt

4) Hvad er betydningen af “binge”?

a) Når man ser mange afsnit af en serie i træk.

b) En træningsbænk.

c) Et kortspil.

5) Hvad er betydningen af “vårguld”?

a) En ung mand i sin bedste alder.

b) En guldtype.

C) En høj busk med gullig bark og gule blomster.

6). Hvad er betydningen af “æskulapsnog”?

a. En lysebrun, giftløs og klatrende slange der lever i Syd- og Mellemeuropa.

b. Et kroget redskab, der bruges i kirurgi.

C. En videreuddannelse inden for arkæologi.

7). Hvad er betydningen af “trackingnummer”?

a. En musikers tredje udgivelse.

b. At forfølge folk.

c. Et nummer tilknyttet en pakkeforsendelse.

8). Hvad er betydningen af “flatulens”?

a. En flatterende personlighed.

b. En gådefuld person eller ting.

c. Luft i maven.

9). Hvad er betydningen af “djinn”?

a. En type alkohol.

b. Et overnaturligt væsen.

c. En møntfod.

10). Hvad er betydningen af “hanbajer”?

a. En fuld mand.

b. Øl som er blevet rystet, og som derfor skummer voldsomt og løber over når flasken eller dåsen åbnes.

c. En øl med en dårlig bismag.

Svar: 1. b, 2.c, 3.a, 4.a, 5.c, 6.a, 7.c, 8.c, 9.b, 10. b.

Kilder: Den danske ordborg

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu