Nye love skal bekæmpe tvangsægteskaber

25. januar 2013 17:52 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Nye love skal bekæmpe tvangsægteskaber
Billede mangler

Regeringen tager nye våben i brug. Den vil beskytte unge nydanskere bedre mod familien i æresrelaterede konflikter.

 

For på trods af hård kamp mod tvangsægteskaber og social kontrol af unge nydanskere er antallet af henvendelser til kvindekrisecentre om æresrelaterede konflikter steget til det tidobbelte i løbet af få år. I 2011 registrerede Landsorganisationen af Kvinde­krisecentre 1.038 henvendelser mod 101 i 2005.

Det er én af årsagerne til, at de to socialdemokratiske ministre Morten Bødskov og Karen Hækkerup fremlægger en række initiativer og fremsætter lovforslag, der skal gøre det lettere for kvinder at sige fra over for uønsket ægteskab og tvang fra familien.

Justitsminister Morten Bødskov vil udstyre kvinderne med et juridisk nødkald, der skal kunne udløses uden stort administrativt besvær.

– Vi udvider reglerne for polititilhold, så det bliver muligt at udstede et tilhold mod én eller flere personer, hvis der er grund til at tro, at en person er ved at blive udsat for tvangsægteskab eller er ved at blive tvunget til en religiøs vielse, siger justitsminister Morten Bødskov (S) til Søndagsavisen.

Det betyder, at der ikke skal foreligge andet end en mistanke, før politiet kan gribe ind og bede en hel familie om at holde sig væk fra ét medlem af familien. Og anmeldelsen skal ikke nødvendigvis komme fra offeret selv.

Mens justitsminister Morten Bødskov står for at stramme reglerne, der skal straffe de familiemedlemmer, som udøver tvang, iværksætter social- og integrationsminister Karen Hækkerup en række tiltag til at hjælpe de unge nydanskere i problemer, skriver Søndagsavisen.

Der skal blandt andet oprettes såkaldte safehouse-pladser i udlandet, hvor ofre for blandt andet tvangsægteskaber skal kunne skjules, der skal bedre cpr-beskyttelse til, så familiemedlemmer ikke længere kan spore en flygtet kvinde, og så skal kommunernes beredskab til at hjælpe udsatte kvinder have en ordentlig overhaling.

– Vi hører ikke altid om det her, før det går galt. Og i og med, at der finder tvangsægteskaber sted, kan vi jo se, at vi ikke gør det godt nok, siger Karen Hækkerup til Søndagsvisen.

Udover forslaget om mulighed for at udstede polititilhold ved mistanke om planlægning af tvangsægteskaber lægger Morten Bødskovs lovforslag også op til at hæve strafferammen for at tvinge folk til de såkaldte religiøse ægteskaber, der ikke har nogen juridisk gyldighed. Her skal det sidestilles med ægte tvangsægteskaber, der kan straffes med op til fire års fængsel.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu