ANNONCE

Nye regler giver dig en bøde for at bade her

23. marts 2021 22:37 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Et nyt havnereglement skal skabe bedre vilkår for sikker brug af havnen. Der åbnes op for flere aktiviteter, mens det indskærpes, at badning skal foregå i havnebade og badezoner

Nye regler giver dig en bøde for at bade her
Hos kommunen håber man, at udsigten til en bøde får folk til at tænke sig om i fremtiden. Genrefoto.

Citathistorie: TV2 Lorry.

Fra og med onsdag vanker der bøder, hvis du tager en svømmetur uden for de afmærkede havnebade og badezoner i Københavns Havn.

Svømmeturene udenfor områderne har været ulovlige i årevis, men der har ikke været nogen former for sanktionsmulighed. Et nyt havnereglement, der træder i kraft onsdag, skal forsøge at stoppe problemet.

Det oplyser By & Havn, der driver Københavns havne, til TV 2 Lorry.

– Det er ærgerligt og meget uhensigtsmæssigt, at så mange bader uden for områderne. Det er både forbundet med en sikkerhedsrisiko, fordi de sejlende har meget svært ved at se de badende i vandet, men også en sundhedsrisiko, fordi vandet ikke er lige rent alle steder, siger Per Schulze, der er udviklingschef i By & Havn.

200.000 ulovligt badende

By & Havn anslår, at omkring 200.000 hvert år bader ulovligt i Københavns Havn.

– Der ligger nogle overløbsbassiner ned langs havnen, og kommer der noget regn, hvor vand skal ledes væk fra Indre By, så kommer det altså ud i havnen, og der kan altså godt være nogle bakterier i, der helst ikke skal ned i folks maver, siger Per Schulze.

Tænkt dig om

Udover sundhedsrisikoen har de badende skabt en del problemer for sejladsen i havnen. Movia, der driver havnebusserne, havde i løbet af 2019 omkring 200 nærved-kollisioner, hvoraf halvdelen skete på grund af badegæster uden for de afmærkede områder.

– Vi håber, at risikoen for at få en bøde kan være med til at få folk til at tænke sig om en ekstra gang, inden de hopper i vandet, siger Per Schulze fra By & Havn.

Mens mange badegæster måske vil se sig sure på det nye havnereglement, så er der godt nyt i de nye havneregler for byens mange lystfiskere.

Hidtil har lystfiskeri næsten kun været tilladt i dele af Nordhavnen, Sydhavnen og ved Refshaleøen, men nu bliver størstedelen af inderhavnen åbnet op for fiskeri i perioden fra 1. oktober til 30. april.

– Det er virkelig godt, vi er meget glade for, at det kan lade sig gøre at fiske her nu, for der er mange københavnere, der gerne vil ud at bruge havnen på en anden måde, siger formand for Danmarks Sportsfiskerforbund, Torben Kaas.

Urban fishing

Antallet af lystfiskere med fisketegn er vokset kraftigt de seneste år. Ikke mindst i byerne, hvor fænomenet urban fishing vinder indpas, fordi det kombinerer de gode elementer ved henholdsvis fiskeri og byliv. Der findes omkring 28 fiskearter i Københavns Havn, men det er hovedsageligt torsk, lystfiskerne hiver i land.

En anden tilføjelse i det nye havnereglement er muligheden for at surfe på et Stand Up Paddle-board – også kaldet SUP-board.

– Nu giver vi mulighed for, at SUP´erne kan være i hele haven, siger udviklingschef i By & Havn Per Schulze.

Der har tidligere kørt forsøgsordninger, hvor det har været tilladt i dele af havnen. Forsøgsordningerne er foregået uden nævneværdige problemer, og derfor bliver de nu udvidet og gjort permanente.

– Det er en aktivitet, som vækster meget, og den er at sammenligne med andre aktiviteter i havnen, som eksempelvis kajaksejlads, så vi synes, det skal ligestilles, og kajakkerne har jo i dag lov til at sejle rundt i hele havnen, siger Per Schulze.

Snart bliver det også muligt at lære at sejle med sejl i Københavns Havn.

Generelt set er det ulovligt at bruge sejl i havnen, men By & Havn åbner med det nye havnereglement op for, at der kan laves sejladsskoler med mindre optimistjoller og lignende i Teglværkshavnen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu