ANNONCE

Nye regler rammer visse ældre

12. november 2019 06:32 | Af: Ritzau Fokus

Ny vejledning fratager alderdomssvækkede ældres mulighed for at sige nej til genoplivning, mener Ældre Sagen.

Nye regler rammer visse ældre
Nogle ældre har med nye retningslinjer fra Styrelsen for Patientsikkerhed fået sværere ved at fravælge at blive genoplivet, hvis de får et hjertestop. Det mener blandt andet Ældre Sagen. (Arkivfoto). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix

Svækkede ældre har fra 1. november fået dårligere muligheder for at frasige sig genoplivning i tilfælde af et hjertestop.

Det mener Ældre Sagen.

Artiklen fortsætter under videoen 

Organisationen har efter eget udsagn fået mange henvendelser fra medlemmer, som er bekymrede over en ny vejledning fra Styrelsen for Patientsikkerhed, der trådte i kraft 1. november i år. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Anna Wilroth, der er seniorkonsulent i Ældre Sagen, kalder forringelsen alvorlig.

– Den nye vejledning fratager alderdomssvækkede ældre muligheden for at sige nej til genoplivning, og det er en alvorlig forringelse af den ældres selvbestemmelsesret, siger hun til avisen.

Det optager medlemmerne

Den tidligere vejledning gav “en habil ældre borger” mulighed for – i dialog med en læge – at sige nej til at blive genoplivet, hvis der var “tydelig fremadskridende fysisk sygdom eller svækkelse”.

Styrelsens nye vejledning slår derimod fast, at “almen alderdomssvækkelse” ikke giver den ældre borger mulighed for at afvise genoplivning.

Mange af Ældre Sagens medlemmer er optaget af, hvordan de får en værdig afslutning på livet, oplyser Anna Wilroth.

Interesseorganisationen vurderer samtidig, at selv hvis en ældre borger underskriver et behandlingstestamente, hvor det står angivet, er det ingen garanti.

Det stiller visse ældre dårligere

Ove Gaardboe er overlæge og konsulent for Styrelsen for Patientsikkerhed. Han har været med til udvalgsarbejdet i forbindelse med de nye retningslinjer, og også han vurderer, at de stiller visse ældre dårligere.

– Generelt er de nye retningslinjer et fremskridt. Men lige nøjagtigt den habile borgers mulighed for at fravælge genoplivning ved hjertestop er blevet ringere, siger han til Kristeligt Dagblad.

Lægeforeningen vurderer, at det kan være svært i den enkelte situation at skelne mellem, hvad der alene skyldes alderdom, og hvad der skyldes sygdom.

Det kan ramme lægers og sygeplejerskers retssikkerhed, vurderer formand Andreas Rudkjøbing.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, vil ifølge avisen fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget på baggrund af kritikken af de nye retningslinjer.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu