ANNONCE

Nye regler skal dæmpe skilmissekrige om børn

27. september 2015 17:38 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Nye regler skal dæmpe skilmissekrige om børn
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Hvem har ret til at have lille Emil i weekenden? Mange skilsmisseforældre har svært ved at enes, og tit er det barnet, der kommer i klemme, når der skal hentes og bringes fra det ene hjem til det andet.

Det skal nye regler lave om på.

Fra 1. oktober betyder en ændring i forældreansvarsloven, at den forælder, der ikke har barnet fast boende – også kaldet samværsforælderen – får ret til såkaldt erstatningssamvær med barnet.

»Med de nye regler sikres barnet i højere grad muligheden for at bevare regelmæssig kontakt med den forælder, der ikke har barnet boende. Det sker alt for ofte, at barnet ikke ser den ene forælder i længere tid, fordi far og mor ikke kan enes,« siger advokat Lene Brun fra Advodan.

Når loven træder i kraft, har samværsforælderen krav på nyt samvær med barnet, hvis bopælsforælderen aflyser planlagt samvær.

»Hvis man får aflyst samvær, så kan man fremover automatisk få fastsat samvær i samme tidsrum ugen efter. Får man aflyst samvær onsdag til torsdag i den ene uge, kan man meddele bopælsforælderen, at man ønsker erstatningssamvær i den næste uge,« forklarer Lene Brun.

Bruger aflysninger som chikane

Dermed slipper forælderen for at kontakte Statsforvaltningen eller Fogedretten og gå igennem en lang, besværlig proces for at få den tid med barnet, som man har krav på. Dermed skulle de nye regler være en lettelse for både forælder og barn.

»En forælder vil ikke kunne forpurre samværet ved at blive ved med at aflyse i sidste øjeblik. De forældre, der kriges i forvejen, bruger aflysninger som ren og skær chikane,« fortæller advokat Lene Brun.

Hos Landsforeningen Børn & Samvær, der arbejder for bedre vilkår for skilsmissebørn, er formand Viggo Bækgaard positivt stemt over for de nye regler.

»Man får slået fast, at det ikke er i orden at genere den anden forælder. I dag er der eksempelvis mange forældre, der bruger det som en dårlig undskyldning, at barnet er sygt, så det derfor ikke kan blive afleveret,« siger han.

Hvorvidt det også vil blive en succes i praksis, er formanden spændt på at se.

Den nye ordning omfatter al aftalt samvær. Derudover indføres der også tilbud om børnesagkyndig rådgivning i forbindelse med børnesager i fogedretten.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu