ANNONCE

Nye restriktioner: -En reel nedlukning

5. november 2020 18:55 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Ved et pressemøde torsdag aften fremlagde statsminister Mette Frederiksen (S) en række lokale restriktioner for syv kommuner i Nordjylland - vidtrækkende, for at sige det mildt.

Nye restriktioner: -En reel nedlukning
Statsminister Mette Frederiksen (S), sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), erhvervsminister Simon Kollerup (S), direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak afholder pressemøde med præsentation af en række restriktioner i Nordjylland som følge af situationen med COVID-19-smitte i mink, i Spejlsalen i Statsministeriet torsdag den 5. november 2020. Det drejer sig om restriktioner i Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø kommuner.

Statsminister Mette Frederiksen (S) startede torsdagens pressemøde med at sige, at det hun ville fremlægge for syv nordjyske kommuner umiddelbart skulle vække minder om den skelsættende totale lukning af Danmark i marts.

– Med andre ord er der tale om en nedlukning af Nordjylland, sagde statsministeren senere. Inden da fremlagde statsministeren en række tiltag og restriktioner, der er specifikt målrettet syv kommuner i Region Nordjylland.

Der er tale om særdeles vidtrækkende restriktioner, der kommer til at ramme hårdt. De syv kommuner er udvalgt, fordi der her er registreret smitte med en ny i mink muteret version af coronavirus, der kan sætte en kommende vaccine ud af spil.

– Intet tyder på, at den nye variant er mere farlig, eller gør folk mere syge, siger Magnus Heunicke, der er sundhedsminister. Han uddyber, at 11 af de bekræftede smittetilfælde med den nye virus-variant er fundet i Region Nordjylland. Et enkelt tilfælde er fundet på Midtsjælland.

Alle bør testes

Alle borgere i de syv kommuner berørt af coronasmitte fra mink opfordres kraftigt til at blive coronatestet, siger statsministeren på pressemødet. Det samme gentager Heunicke. Det er vigtigt, at så tæt på 100 procent af prøver bliver segmenteret, så den muterede variant kan slås helt ned.

Tidligere torsdag gav Region Nordjyllands formand Ulla Astman udtryk for, at regionen er ved at opruste til at teste 280.000 borgere i de berørte kommuner.

– I Region Nordjylland er vi godt i gang med at gøre klar til at masseteste op mod 280.000 borgere i den kommende tid. Det drejer sig om borgerne i syv ud af regionens 11 kommuner. Der er tale om et vigtigt skridt i forhold til at få kortlagt den muterede smitte, siger Astman.

Kapacitet fra resten af Danmark vil blive indsat til at hjælpe i Nordjylland.

Alt lukkes

De indførte restriktioner sker i tilgift til beslutningen om at, alle danske mink skal slås ned. Det gælder allerede fra torsdag aften, at borgere i de syv nordjyske kommuner kraftigt opfordres til at undgå at krydse kommunegrænser. Samtidig bliver alle borgere med bopæl uden for de berørte kommuner opfordret til at undlade at rejse ind i de syv kommuner.

Kommuner, der er omfattet, er Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø.

Elever i 5. til 8. klasse i de syv kommuner skal fra mandag have fjernundervisning, den kollektive trafik lukkes. Tog og bus ind og ud og på tværs af kommunerne stoppes.

Fra lørdag skal restauranter og barer lukke for alt andet end take away, siger Mette Frederiksen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu