ANNONCE

Nye smittetal: Kommune flyver til tops

28. september 2020 14:13 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Særligt én kommune er hårdt ramt på incidens-tallet, men i faktiske tal er det nu ikke så galt. Her er de seneste corona-tal:

Det seneste døgn – plus eventuelt lidt af weekenden, hvor der vil opstå efterslæb – er der blevet indlagt yderligere 18 personer på grund af komplikationer med Covid-19-smitte. Det betyder, at der aktuelt er 110 indlagt på et af landets coronavirus-afdelinger.

Ingen er det seneste døgn blevet rykket på intensiv eller lagt i respirator. Samtidig er ingen dog rykket den anden vej, desværre. 3186 danskere har samlet set været indlagt med coronavirus-smitte, siden de danske myndigheder begyndte sin overvågning.

Der er det seneste døgn ikke registreret nogle dødsfald, der er relateret til coronavirus. Hvis en person dør indenfor 30 dage fra en positiv coronatest, vil vedkommende figurere i statistikken. Langt de fleste danskere, der dør, forbindes dog med såkaldt komorbiditet. Det vil sige en underliggende – ofte kronisk – sygdom. Det gælder for omtrent 83 procent.

435 er desuden blevet tilføjet listen over positive testresultater efter podning for Covid-19, fremgår det af tallene, der bliver offentliggjort hver dag klokken 14. Det er endnu et solidt dyk, som vi også så det søndag, efter et par dage med mere end 600 smittede i Danmark – de højeste antal på et døgn.

Mere end 5100 af de i alt 27.072 bekræftede danske smittetilfælde skal findes i aldersgruppen 20 til 29 år. Derfor har myndighederne slået hårdt ned med restriktioner, der rammer de unges natte- og byliv.

Kommune flyver til tops

De daglige smittetal er som sådan ikke meget værd, da det umuligt kan sige noget reelt om smittens udvikling. Der kan være massevis af årsager til, hvorfor smittetallet er højere den ene dag kontra dagen før. Samme holdning plæderede en ekspert for søndag.

Forskningschef på Nordsjællands Hospital, professor Thea Kølsen Fischer, har speciale i virusinfektioner og epidemier, og hun synes netop ikke, det giver mening at offentliggøre de daglige ændringer i antallet af smittede, døde og indlagte.

– En enkelt dag siger ikke noget væsentligt om udviklingen i epidemien. Men set over de seneste uger er vi desværre fortsat et sted i epidemien, hvor vi oplever en del nye indlæggelser, sagde hun søndag oven på endnu en opdatering fra SSI.

Professoren foreslog for Ritzau, at man kun offentliggør ugentlige tal, fordi man er nødt til at kigge på længere tidsperioder, når man har med en epidemi at gøre. Helt generelt er tal jo en noget speciel størrelse, hvad angår observationer og konklusioner. I Danmark er det lettest sammenlignelige forhold derfor incidenstallet. Altså antallet af smittede per 100.000 indbyggere et givent sted.

Også her kan tallene dog give et specielt billede. Et godt eksempel er Læsø Kommune, der i skrivende stund har overhalet Ishøj og dermed er den kommune i landet med flest smittede. Incidensen af coronavirus er netop nu 224 per 100.000 indbyggere set over den seneste uge. I faktiske tal svarer det til fire tilfælde.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu