Nye tal chokerer: Så mange går på arbejde med smerter

10. december 2018 08:57 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Nye chokerende tal viser, at forbløffende mange danskere går på arbejde med ondt i kroppen.

Hver fjerde dansker spiser smertestillende medicin mindst en gang om ugen for at klare deres arbejde.

Det viser en ny rundspørge, som analyseinstituttet Wilke har lavet blandt et repræsentativt udsnit af danskerne for Avisen.dk.

Her svarer hver fjerde, at de mindst en gang om ugen tager smertestillende medicin for at kunne passe deres arbejde, mens mere end hver sjette dansker må ty til pillerne hver dag for at klare jobbet.

Ifølge Johan Hviid Andersen, ledende overlæge og professor ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, er det særligt danskere i hårde fysiske jobs, der går på arbejde med ondt i kroppen.

– Vi ser blandt andet flere og flere håndværkere, der døjer med smerter, når de går på arbejde, og som er alvorligt bange for, at deres krop siger stop, før de kan gå på pension, siger Johan Hviid Andersen til Avisen.dk.

Ældre tager meget, meget mere medicin

I rundspørgen svarer mere end femte lønmodtager mellem 50 og 59 år, at de tager smertestillende medicin hver dag.

Det er næsten en fordobling, hvis man sammenligner med deres ti år yngre kollegaer.

Lige nu stiger pensionsalderen gradvist for alle danskere, og ifølge Johan Hviid Andersen bliver de danske politikere nødt til at stoppe den udvikling så hurtigt som muligt.

– Vi har en idé om, at alle mennesker kan og skal arbejde 37 timer om ugen hele deres arbejdsliv, uanset hvor hårdt deres job er, og hvor længe de har været på arbejdsmarkedet. Det er fuldstændig hul i hovedet, siger Johan Hviid Andersen til Avisen.dk.

Han mener, at mange vil blive nedslidt, hvis ikke politikerne skruer ned for pensionsalderen for danskere i fysisk hårde jobs.

Fakta

Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger om brug af smertestillende håndkøbsmedicin

 • Husk altid at læse indlægsseddelen, inden du anvender et lægemiddel. Spørg din egen læge eller på apoteket, hvis du er i tvivl om noget af det, der står i indlægsseddelen.
 • Anvend aldrig højere dosis end angivet på pakningen, med mindre det er anvist af en læge.
 • Anvend lægemidlerne i kortest mulig tid og i lavest mulig dosis – behandling i mere end 3-5 dage bør ske i samråd med læge.
 • Kontakt din læge, hvis du oplever bivirkninger eller kraftige smerter af ukendt karakter (dvs. smerter som du ikke har oplevet før eller vedvarende smerter på trods af brug af smertestillende lægemidler, der tidligere har kunnet behandle samme smerter).
 • Kontakt din læge, hvis smerterne ikke aftager, eller hvis de forværres inden for få dage.
 • Du kan selv indrapportere en bivirkning til Lægemiddelstyrelsen på www.meldenbivirkning.dk.
 • Generelt anbefales det at anvende paracetamol fremfor et NSAID (fx ibuprofen) mod de fleste smertetilstande. Desuden anbefales paracetamol ved feber.
 • Man skal være opmærksom på, at hyppig brug af smertestillende håndkøbsmedicin (>10-14 dage/måned) i sig selv kan give eller forværre eksisterende hovedpine.
 • Husk, at du kan få faglig rådgivning på apoteket ved køb af håndkøbsmedicin.
 • Er du i behandling med andre lægemidler, herunder blodfortyndende lægemidler, bør du søge rådgivning på et apotek eller hos din egen læge, inden du anvender håndkøbsmedicin.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

I brancheorganisationen Dansk Byggeri har man stort fokus på at undgå, at de ansatte i byggeriet bliver slidt ned, oplyser arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen.

– Der er en tendens til, at vi får mere i ondt i kroppen, når vi bliver ældre, og det er vigtigt at sikre, at arbejdet ikke gør det værre, siger Mette Møller Nielsen til Avisen.dk.

Arbejdsmiljøchefen henviser blandt andet til, at Dansk Byggeri rådgiver byggevirksomheder og deres ansatte i at bruge ny teknologi til at undgå tunge løft og skadelige bevægelser.

Udover håndværkere er det ifølge overlæge Johan Hviid Andersen ofte ansatte i sundhedssektoren, som for eksempel rengøringsassistenter og sygeplejesker, der kommer ind ad døren på landets arbejdsmedicinske klinikker med ondt i kroppen.

– Der er ingen tvivl om, at der er opgaver i sundhedsvæsnet, der er hårde for kroppen. Derfor arbejder vi også intensivt med at sikre et godt fysisk arbejdsmiljø på landets hospitaler, siger Anders Kühnau (S), formand i Regionernes Lønnings- og Takstnævn, til Avisen.dk.

Fakta

Smertestillende håndkøbsmedicin

Hvor lang tid går der, inden jeg kan mærke en virkning?

 • Paracetamol: Den smertestillende virkning indtræder typisk efter 30-60 min. og varer ved i 4-6 timer efter indtagelse.
 • Ibuprofen: Den smertestillende virkning indtræder typisk efter 1-2 timer og varer ved i 4-6 timer efter indtagelse.
 • Acetylsalicylsyre: Den smertestillende virkning indtræder typisk efter 30 min. (brusetabletter) og varer ved i 3-6 timer.
 • Diclofenac og piroxicam: Ved lokal anvendelse indtræder den smertestillende virkning typisk indenfor 1 time.

Hvad sker der, hvis jeg kommer til at tage for meget?

 • Paracetamol kan give risiko for alvorlig leverskade, som kan forekomme ved doser, der ikke er særlig meget højere end den maksimale daglige dosis (4 gram dagligt). Ved overdosis skal man søge læge med det samme, uanset om man har symptomer eller ej. De første symptomer på paracetamolforgiftning opstår først flere timer efter indtag. Typiske symptomer er kvalme, opkastning og mavesmerter. Senere kan der opstå symptomer på leversvigt og i alvorlige tilfælde behov for levertransplantation.
 • Ibuprofen kan ved overdosering give øget risiko for alvorlige bivirkninger som mavesår og blodprop i hjertet eller hjernen.  Symptomerne vil vise sig inden for 4-6 timer, typisk i form af mavesmerter, kvalme, opkastning, sløvhed, hovedpine, tinnitus, svimmelhed, kramper og bevidsthedstab.
 • Overdosering ved lokal anvendelse er usandsynlig, med mindre der anvendes mængder langt over det anbefalede.
 • Acetylsalicylsyre kan give øget risiko for alvorlige bivirkninger som mavesår, blødning og blodprop i hjertet eller hjernen. Særligt svimmelhed, tinnitus og døvhed ses ved høje doser. Ved overdosering optræder symptomer som svedudbrud, kvalme, opkastning, hovedpine og forvirring. Ved svær forgiftning kan der forekomme hyperventilation, feber, rastløshed og skævhed i blodets syrebasebalance.
 • Diclofenac og piroxicam: Overdosering ved lokal anvendelse er usandsynlig, med mindre der anvendes mængder langt over det anbefalede.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu