ANNONCE

Nye tal for danske spædbørn: -Det er kritisk

14. september 2020 05:29 | Af: Newsbreak.dk

Hvert fjerde spædbarn, der bliver fjernet fra sine forældre, skifter anbringelsessted minimum en gang, inden barnet er kommet i skolealderen.

Citathistorie: Kristeligt Dagblad.

Når samfundet vælger at fjerne et spædbarn fra dets forældre kort efter fødslen, er det med forhåbningen om at give den nyfødte en bedre opvækst i trygge rammer.

En analyse, som Social- og Indenrigsministeriet udkommer med i dag mandag, viser dog, at rammerne langt fra er så stabile, som småbørnene kunne ønske sig, skriver Kristeligt Dagblad.

Således viser ministeriets analyse, at 24 procent – knap hver fjerde – af de børn, der er blevet anbragt, mens de var nul til et år, havde oplevet at skifte anbringelsessted en eller flere gange, da de fyldte fem år.

På deres treårsfødselsdag havde 20 procent af samme gruppe børn skiftet fra eksempelvis en plejefamilie til en anden mindst en gang.

At mange småbørn skifter folkeregisteradresse efter at være blevet anbragt som spæd, er et problem, vurderer lektor og forsker i sociale anbringelser ved VIA University College Christine Hemme.

– Når man anbringer et barn så tidligt, så burde det i udgangspunktet være nemmere at skabe en god relation mellem barnet og plejeforældrene og få anbringelsen til at køre. En forklaring kan være, at selv helt små børn kan have alvorlige problemer, hvis de er født med for eksempel alkoholsyndrom eller med misbrugsabstinenser, og det kan selvfølgelig være svært for anbringelsesstedet at håndtere. På den anden side så er det som regel problemer, man kender til enten inden eller umiddelbart efter fødslen, hvorfor man bør finde en plejefamilie, der er rustet til at kunne håndtere dette, siger hun og konkluderer, at anbringelsesskift i en tidlig alder kan få store konsekvenser for barnet:

– Det er i de tidligere år, at relationsdannelsen og tilknytningsmønstrene bliver udviklet hos børn, og selvom det er muligt at ændre mønstret, så er det enormt vanskeligt, når først relationen til en omsorgsperson er skabt. Derfor er det kritisk for småbørn i op til femårsalderen at blive flyttet, for det er et tillidsbrud, der kan skade deres udvikling, siger hun.

I løbet af efteråret præsenterer S-regeringen og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) et længe ventet udspil, der blandt andet skal sikre, at flere børn bliver anbragt tidligere, end tilfældet er i dag.

I galleriet ovenfor kan du se facts om spædbørn, du måske ikke kendte i forvejen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu