ANNONCE

Nye maskiner skal give hurtigere coronasvar

16. marts 2020 20:03 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Sundhedsministeren siger, at det snart bliver muligt at teste med større kapacitet og højere hastighed.

Tre nye maskiner, som kan teste flere for coronavirus, er i øjeblikket ved at blive installeret i Aarhus, Odense og København.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde.

– Der er indkøbt tre nye testmaskiner. De er ankommet til Danmark. Det er testmaskiner, der har en væsentligt større kapacitet og en væsentligt bedre hastighed, end vi har haft tidligere, siger han.

– De er nu i landet, og de er i gang med at blive installeret i Aarhus, Odense og i København.

Artiklen fortsætter under videoen

62 personer i Danmark er i øjeblikket indlagt med coronavirus, heraf ti på intensiv afdeling. Det er mere end en fordobling af antallet af indlagte på et døgn. Søndag var meldingen fra statsministeren, at 28 coronasmittede var indlagt.

Sundhedsmyndighederne forventer flere smittede de kommende dage.

– Epidemien er sået i det danske samfund. Den udvikler sig med stadig større hast, siger Magnus Heunicke.

Fakta

Brød ud på marked

Hele miseren om den berygtede coronavirus 2019-nCoV startede i slutningen af 2019, da verdenssundhedsorganisationen, WHO, blev alarmeret om flere udbrud af lungebetændelse i Wuhan i Kina.

Til stor bekymring for organisationen var der ikke andre eksisterende virusser, der mindede om den, der lå bag udbruddene af lungebetændelse. Det bekymrende var, at det var svært at danne sig et overblik over, hvilken effekt virussen har på mennesker, hvis den er ukendt.

Den 7. januar 2020 var der dog gennembrud i sagen om coronavirus 2019-nCoV, da kinesiske myndigheder havde identificeret virussen til at være en coronavirus. Virussen blev på daværende tidspunkt sat i familie med SARS og MERS, som er nogle af verdens farligste sygdomme. Her modtog virusset også navnet coronavirus 2019-nCoV.

Søndag har ministeren holdt møde med læger fra landets infektionsmedicinske afdelinger. De har briefet ham om den aktuelle situation på hospitalerne.

– De er enormt pressede, men de forbereder sig på at blive endnu mere pressede, siger Heunicke.

Skal sikre test

De tre ekstra testmaskiner skal sikre, at de personer, som lægerne mener, der er behov for at teste for coronavirus, kan blive det.

– Hvem der skal testes, vil være et lægefagligt skøn. Vi vil være sikre på, at man kan foretage det skøn. Det vil man bedre kunne, når vi har oprustet i testkapaciteten, som det her indkøb er et udtryk for, siger Magnus Heunicke.

Desuden bliver der løbende oprustet med flere respiratorer, fortæller ministeren.

– Men man må nok sige, at vi på verdensmarkedet ikke er det eneste land, som opruster. Derfor er vi gået sammen i EU om et meget stort indkøbsprogram, siger han.

– Det gælder ikke kun respiratorer, men også værnemidler og testkit. EU vil være en meget stærk køber, når vi arbejder sammen i de enkelte lande og ikke arbejder mod hinanden.

Sundhedsministeren varsler, at regeringen snart vil melde mere ud om indkøbsprogrammet.

Hvor mange er smittet med coronavirus

Antallet af smittede og karantæneramte i Danmark opdateres løbende hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

John Hopkins University overvåger desuden sygdommen på verdensplan, og på universitets hjemmeside kan man følge sygdommen “live,” om man så må sige.

Undgå coronavirus

Der er flere ting, du kan gøre brug af som præventive midler for at mindske risikoen for at blive smittet med virussen.

WHO opfordrer alle til at vaske hænder grundigt både med vand og sæbe, men også med desinficerende midler. Når du nyser eller hoster, skal du holde dig for munden eller næsen med albuen eller papir, derefter skal du smide papiret væk og vaske hænder. 

For at undgå smitten skal du holde dig fra personer, der har feber eller hoster. Hvis du selv oplever feber, hoste eller besværet vejtrækning, der kan være symptomer på coronavirus 2019-nCoV, skal du søge læge.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu