ANNONCE

Nyeste corona-tal: Sådan ser det ud i Danmark

6. april 2020 19:00 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Flere smittede og døde, men fortsat fald i indlagte - også på intensiv.

Nyeste corona-tal: Sådan ser det ud i Danmark
Regionerne har dag for dag øget antallet af test. Ambitionen er, at man i denne uge kan nå op på 10.000 daglige test. (Arkivfoto). Foto: Niels Christian Vilmann/Scanpix

Nu er 4681 personer herhjemme smittet med coronavirus, viser tal fra Statens Serum Institut ifølge instituttets hjemmeside mandag eftermiddag. Dermed stiger antallet af bekræftet smittede med 312 personer på et døgn.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Tallet skal tages med forbehold, da det ikke er alle med symptomer på coronavirus, der bliver testet. Antallet af danskere, der er blevet testet, er samtidig nået op på 47.340 personer, og det nærmer sig, at regionerne tester, som det er forventet.

Antallet af coronadødsfald i Danmark er opgjort til 187 mandag klokken 08. Søndag var der registreret 179 coronarelaterede dødsfald. Det er personer, der er døde, inden for 30 dage efter at de har fået påvist coronavirus i blodet.

Danmark havde det første bekræftede smittetilfælde 27. februar. Det var en medarbejder på TV2 News, der var blevet smittet under en ferie i Norditalien.

Fald i antal indlagte

Mandag er 503 indlagt på et af landets sygehuse, og det er en færre end søndag. Ud af de indlagte er 139 så syge, at de er på en intensiv afdeling. Det er et fald på fem fra søndag – og tallet er faldet nogle dage.

108 af patienterne på intensiv er i respirator, og det er en mere end søndag. Det er især antallet af indlæggelser, som sundhedsmyndighederne følger tæt, da man vil forhindre et kollaps i sundhedsvæsenet.

Under coronaudbruddet i Danmark har i alt 1322 personer været indlagt på et sygehus, og omkring 600 er kommet sig så meget, at de er blevet udskrevet igen. Blandt de 187 dødsfald har 161 været ældre end 70 år, og kun seks har været under 60 år.

84 procent af de døde havde inden for de sidste fem år været indlagt med en alvorlig sygdom som diabetes, kræft, kronisk lungesygdom, hjerte-kar-sygdom eller blodsygdom. Der er en klar overvægt af mænd blandt de døde – og blandt de smittede.

Tester flere

Siden februar er antallet af smittede øget dag for dag. Myndighederne har undervejs skiftet strategi i forhold til test. I starten testede man alle med symptomer. Det var især folk, der havde pådraget sig smitte under rejser til netop Norditalien og Østrig.

Men 11. marts skiftede sundhedsmyndighederne strategi, så det kun var personer med svære symptomer, som blev testet. I sidste uge blev kriterierne derfor ændret, og Danmark tester nu langt flere.

Det første mål er, at der skal testes 5000 hver dag. Det blev nået torsdag i sidste uge. Sundhedsstyrelsen har sat som ambition at nå op på 10.000 daglige test i denne uge og 15.000 test i ugen efter påske.

Søndag blev der dog kun foretaget 2272 test for coronavirus i Danmark fordelt på landets fem regioner. Dermed nåede regionerne heller ikke søndag op på Sundhedsstyrelsens ønskede 5000 coronatest hver dag i uge 14. Det samme var tilfældet lørdag, hvor 3258 blev testet for coronavirus.

Antallet er et udtryk for gennemførte test og ikke for regionernes testkapacitet. Det er altså muligt for regionerne at teste flere. Danske Regioner antager, at antallet af testede lørdag og søndag skyldes, at der er færre henvisninger over weekenden.

Sverige nærmer sig 500

I nabolandet Sverige, hvor de har valgt en omtalt og markant anderledes strategi end den danske, er 76 personer, der var smittet med coronavirus, registreret døde i det seneste døgn, oplyser de svenske sundhedsmyndigheder mandag.

Dermed er det samlede antal dødsfald relateret til coronasmitten oppe på 477 i Sverige. Søndag lød meldingen på 28 døde. Den hidtidige rekord var 69.

Statsepidemiolog Anders Tegnell, der er direktør for den svenske sundhedsstyrelse, forklarer på et pressemøde, at det lave niveau i weekenden formentlig skyldes en underrapportering.

– Det skal fortolkes med stor forsigtighed, fordi vi ved, at vi har mindre rapportering i weekenderne, siger han på pressemødet mandag.

Han tilføjer, at der har været meget diskussion om, hvor mange der egentlig dør af Covid-19.

– Det er ikke noget helt let spørgsmål at besvare, for mange er gamle mennesker med flere sygdomme, og det gør det svært at sige, hvad man egentlig dør af, siger Anders Tegnell.

Fakta

Fra kinesisk marked til global pandemi

Det smitsomme coronavirus har på få måneder udviklet sig fra et ukendt virus på et kinesisk marked til en global pandemi, der har forandret verden, som vi kender den.

Her kan du få et overblik virussets vej til Danmark, hvor det hidtil har kostet 187 mennesker livet og lukket ned for store dele af samfundet.

* Det nye virus bliver opdaget i december 2019 på et marked i den kinesiske millionby Wuhan i Hubei-provinsen.

* 7. januar slår Verdenssundhedsorganisationen, WHO, fast, at virusset er et nyt coronavirus.

* 11. januar bekræftes det første dødsfald som følge af coronavirus i Wuhan.

* 13. januar bliver det første tilfælde af coronavirus uden for Kina bekræftet i Thailand.

* I de følgende dage bekræftes de første smittede i USA, Nepal, Frankrig, Australien, Malaysia, Singapore, Vietnam og Taiwan.

* 23. januar lukker Wuhan, der er virussets epicenter, ned. Flere lande, herunder Danmark, begynder herefter at evakuere statsborgere fra byen.

* 30. januar erklærer WHO udbruddet for en international sundhedskrise.

* 31. januar er flere end 5000 bekræftet smittet i Hubei-provinsen, og over 200 er døde som følge af coronavirus.

* 5. februar bliver krydstogtskibet “Diamond Princess” sat i karantæne ud for Japan. 218 passagerer ender med at blive smittet om bord, hvilket på daværende tidspunkt er det højeste antal uden for Kina.

* 7. februar dør en kinesisk læge, som havde forsøgt at slå alarm om udbruddet af coronavirus i Wuhan, men blev mødt med en reprimande af politiet.

* 14. februar dør en kinesisk turist i Frankrig. Det er det første dødsfald som følge af coronavirus i Europa.

* 27. februar bliver den første dansker testet positiv for coronavirus i Danmark. Der er tale om en mand, der har været på skiferie i Norditalien.

* Samme dag er der for første gang flere nye bekræftede smittetilfælde uden for Kinas grænser end indenfor.

* 3. marts indfører de danske myndigheder krav om, at alle danskere, der har været i områder med høj risiko såsom Norditalien, Iran og Kina, skal isolere sig selv i to uger.

* 6. marts holder statsminister Mette Frederiksen (S) sit første pressemøde om coronavirus. Hun anbefaler, at alle arrangementer med flere end 1000 personer aflyses – og at alle stopper med at give hånd, kys og kram.

* 10. marts beder Mette Frederiksen alle om at holde sig fra offentlig transport i myldretiden.

* 11. marts erklærer WHO, at virusudbruddet er en pandemi.

* Samme dag bebuder Mette Frederiksen, at skoler og institutioner lukker i to uger. Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem. Og forsamlinger på flere end 100 personer forbydes.

* 12. marts er mindst 100 danskere blevet smittet på dansk grund. Kun de mest syge bliver nu testet for coronavirus. Og en ny hastelov vedtages, som giver regeringen hidtil usete beføjelser for at bremse smittespredning.

* 13. marts fraråder myndighederne alle ikke-nødvendige rejser ud af landet. Samtidig lukker landets grænser.

* 14. marts dør den første dansker, som er smittet med coronavirus.

* 16. marts overstiger det samlede antal smittede med coronavirus uden for Kina antallet af personer, der officielt er bekræftet smittet i Kina. Uden for Kina er 88.000 nu smittet mod 80.000 smittede i Kina.

* 17. marts forbyder statsministeren forsamlinger på over ti personer og beder en lang række butikker og restauranter om at holde lukket. Dronningen holder samme aften tale til nationen om coronakrisen.

* 30. marts varsler Mette Frederiksen, at Danmark kan være på vej mod en gradvis og kontrolleret genåbning efter påske, hvis befolkningen fortsætter med at udvise fornuftig adfærd.

* 31. marts vedtager Folketinget en hastelov, som giver regeringen mulighed for på et senere tidspunkt at forbyde forsamlinger på mere end to personer.

* Fra 1. april ændrer sundhedsmyndighederne retningslinjer i forhold til test, hvorfor personer med også milde personer nu også kan testes efter henvisning fra egen læge.

* 2. april overstiger antallet af smittede på verdensplan en million, hvormed tallet er blevet fordoblet på en uge. Globalt har flere end 50.000 mennesker mistet livet.

* 5. april er i alt 179 personer døde med coronavirus i Danmark, mens 504 er indlagt. I alt er 4368 bekræftet smittet med virusset.

* 6. april er 4681 personer bekræftet smittet med virusset, men der menes at være et større mørketal.

Kilder: Ritzau, The New York Times, Videnskab.dk, Politiken, Reuters, AFP.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu