ANNONCE

Nyt fra Trump om vacciner gør fremtiden usikker

8. december 2020 22:47 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

Usikkert hvordan dekret, der forbeholder vaccine til amerikanere, skal håndhæves.

Nyt fra Trump om vacciner gør fremtiden usikker
Vaccine mod covid-19 fra Biontech/Pfizer blev tirsdag taget i brug for første gang på et hospital i Storbritannien. Det er et tysk-amerikansk samarbejde, der har ført hertil. Foto: Pool/Reuters

Præsident Donald Trump har tirsdag underskrevet et dekret, der pålægger “at sikre, at amerikanske borgere har første prioritet til at modtage amerikanske vacciner” mod covid-19.

Men det er ifølge nyhedsbureauet AFP usikkert, hvordan han vil håndhæve det. Medicinalselskaber i USA har allerede underskrevet aftaler med Europa og lande rundt om i verden.

Amerikansk vaccine?

Men det kunne tyde på, at den amerikanske regering er bekymret for en mulig mangel på vacciner. Det er ambitionen, at millioner af amerikanere skal vaccineres inden for de kommende måneder.

Og hvad er en amerikansk vaccine?

Den tilsyneladende mest succesfulde lige nu er den, som produceres af selskabet Pfizer. En brite, en 90-årig kvinde, blev tirsdag den første til at modtage vaccinen.

Men den er udviklet i Tyskland af selskabet Biontech.

Pfizer har i modsætning til flere andre amerikanske medicinalselskaber ikke ønsket at modtage føderal støtte til udviklingen af en vaccine.

Det er på den baggrund heller ikke helt klart, om regeringen i Washington faktisk kan kræve, at amerikanere skal stå først til at modtage vaccinen fra Biontech/Pfizer.

Moderna er et andet amerikansk selskab, som inden for kort tid ventes at få en betinget godkendelse for sin vaccine. Moderna har modtaget et milliardbeløb fra forbundsregeringen til at udvikle vaccinen mod covid-19.

Dekreter

Et præsidentielt dekret er en besynderlig størrelse i amerikansk politik. På den ene side har den samme effekt som en lov, men en lov er det ikke.

Hvor en lov i USA skal vedtages i kongressen, så går et dekret udenom kongressen. Til gengæld kan et dekret ikke tilbagerulle en lov, der er vedhæftet i kongressen. Det skriver TV2.

De dekreter, Donald Trump underskriver, kan Joe Biden i øvrigt afskaffe igen, når han overtager præsidentembedet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu