ANNONCE

Nyt millionprojekt skal løse problemer med regnvand

20. oktober 2011 09:10 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Nyt millionprojekt skal løse problemer med regnvand
Billede mangler

Villumfonden støtter Haveselskabets arbejde for at undgå oversvømmelser og få smukkere haver og grønne områder ved intelligent brug af regnvand.
 
Haveselskabet iværksætter nu et stort fireårigt projekt om intelligent brug af regnvand, som har til formål at nedsætte risikoen for oversvømmelser og samtidig gøre regnvandet til en resurse til gavn og glæde i private haver og grønne områder. Villum Fonden har støttet projektet med et større millionbeløb.
– Vi mener selv, at det er et epokegørende projekt, fordi vi kan pege på samlede løsninger på tværs af forvaltninger og faglige skel, som samtidig gør borgerne til aktive medspillere i at få løst de meget store udfordringer med håndtering af ekstrem regn. Vi er taknemmelig for, at Villumfonden har tillid til, at Haveselskabet kan påtage sig så stort og vigtigt et projekt, siger Haveselskabets direktør, Ole Münster.
 Annonce: Foretag en sikker investering og få 15-20% i årligt udbytte i 20 år
Haveselskabets regnvandsprojekt skal undersøge effekten af og omkostningerne ved intelligent brug af regnvand i private haver. De konkrete løsninger kan eksempelvis være grønne tage, regnbede og regnvandskanaler, vandgennemtrængelige belægninger, vandopsamling i tanke og nedsivning via faskiner.
Haveejerne skal være en del af løsningen
Haveselskabet ser et stort potentiale i at involvere haveejerne i at løse samfundets regnvandsudfordring og har allerede etableret et samarbejde med Miljøministeriet for at afdække muligheder og barrierer.
– I stedet for bevidstløst at fokusere på at bygge større kloakker, kan man ved at inddrage haveejerne, forvandle regnvandet fra spildevand til en grøn resurse, der vil øge kvaliteten af vores byer og gøre haver og grønne områder smukkere. Det vil formentlig være langt billigere, og samtidig kan vi undgå oversvømmelser af huse og veje og minimere risikoen for at søer og kystområder bliver forurenet, når kloakkerne løber over ved ekstrem regn. Det er en ægte win win situation, pointerer Haveselskabets direktør.
 Annonce: Få B.T leveret hver dag i en måned. Klik her
Det er kolossale mængder af vand, som kloakkerne kan spares for, hvis haveejeren inddrages i løsningerne. Danmarks 1,4 millioner haveejere modtager hvert år op mod 840 millioner kubikmeter regn på deres grunde. Heraf lander 135 millioner kubikmeter vand på tagene og ryger i de fleste tilfælde direkte i kloakkerne sammen med afstrømningen af vand fra indkørsler, terrasser og andre befæstede arealer.
Milliarder hældes direkte i kloakken
Regnvandsprojektet skal bl.a. afdække de økonomiske aspekter og incitamenter for haveejere, der selv vil håndtere regnvandet i haverne. Der er dog ingen tvivl om, at ekstrem regn og oversvømmelser allerede koster samfundet mange penge.
– Under det ekstreme regnvejr 2. juli i år hældte vi faktisk fire milliarder kroner direkte i kloakken. Det var nemlig, hvad forsikringsselskaberne måtte betale i erstatning for skaderne ved de massive oversvømmelser. Der er altså mange penge at spare ved at finde bedre og mere effektive løsninger på problemerne med ekstrem regn, siger Ole Münster
Han mener desuden, at der vil være et stort potentiale for danske virksomheder i at bringe sig i front på regnvandsområdet. Danmark står jo ikke alene med regnvandsudfordringen. Mange andre lande oplever problemer med ekstrem regn og oversvømmelser, og der vil derfor være stor efterspørgsel på effektive og velfungerende løsninger på regnvandsområdet.
 
 Fakta om Haveselskabet
Haveselskabet er en landsdækkende, selvstændig og almennyttig forening. Haveselskabet formidler viden og inspiration om haver, yder rådgivning og tilbyder samvær og erfaringsudveksling til alle haveinteresserede.
 
Haveselskabet arbejder for at beskytte naturen i haverne og begrænse forurening. Som medlem støtter du Haveselskabets tre mærkesager: Intelligent brug af regnvand, at fremme et rigt plante- og dyreliv i haverne og at gøre haveaffald til nyttig kompost.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu