ANNONCE

Nyt om udledning ikke godt for dansk landbrug

22. april 2020 21:13 | Af: Ritzau Fokus

Landbruget klimaaftryk stiger markant, når sojaimporten medregnes, viser opgørelse fra Københavns Universitet.

Nyt om udledning ikke godt for dansk landbrug
Den soja, der bliver importeret til Danmark, bliver primært brugt til foder til svin på grund af sojaens høje proteinindhold. (Arkivfoto). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix

Når dansk landbrug importerer soja fra Sydamerikas regnskove til brug i svinefoder herhjemme, efterlader landbruget et langt højere klimaaftryk, end vi indtil nu har kendt til.

Faktisk er der tale om 60 procent højere drivhusgasudledning som følge af sojaimport, end den udledning landbruget samlet set har herhjemme hvert år.

Det viser en opgørelse fra Københavns Universitet, der er udarbejdet for Miljø- og Fødevareministeriet.

Det er velkendt, at landbruget er den sektor i Danmark, som udleder mest CO2, metan og lattergas.

Men klimaaftrykket fra import af eksempelvis soja kommer ikke med i opgørelsen. Det skyldes, at denne kun dækker over udledningen, der sker herhjemme. Det er FN’s klimapanel, som har opstillet disse retningslinjer.

Import

Spørger man miljøfaglig chef i Verdensnaturfonden (WWF) Jacob Fjalland betyder det dog ikke, at landbruget ikke har ansvar for den udledning, som kommer fra træfældning og transport af soja til Danmark.

– Det kan godt være, at vi ikke er forpligtet til at have de her tal med i vores nationale regnskab.

– Men det fraskriver os ikke ansvaret for, at det er os, der er med til at skabe den udvikling, siger han.

Danmark importerer 1,8 millioner tons soja årligt primært fra Sydamerika. Omkring 90 procent går til foder til svin på grund af dets høje indhold af proteiner. Dermed er vi et af de lande, som importerer mest soja.

Tag ansvar

Jacob Fjalland er ikke overrasket over, at dansk landbrug sætter et negativt klimaaftryk ude i verden gennem sojaimporten.

Men det kommer bag på ham, at der er tale om en så stor forøgelse i forhold til det samlede udslip, vi kender i forvejen.

– Det, der er paradoksalt i det her, er, at landbruget kender løsningerne. For der er produktion af ansvarligt produceret soja i verden. Der er faktisk en overproduktion, siger Jacob Fjalland.

Han tilføjer, at landbruget bør tage ansvar for at mindske aftrykket.

– Ligesom at vi har ansvar for at reducere tvangsarbejde og sikre gode arbejdsvilkår, når vi importerer tøj fra Bangladesh, så har vi også et ansvar for at hjælpe med at reducere drivhusgasudledningen og den afskovning fra soja, vi importerer fra Sydamerika, siger han.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu