ANNONCE

Nytårsforsæt: Sådan forsvinder mavefedtet

1. januar 2021 12:53 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Mavefedt er for mange den triste virkelighed efter en masse julemad, men du kan komme problemet til livs.

Hver morgen når du kigger dig selv i spejlet, så kan det være alt fra håret, der ikke lige sidder. Rander under øjnene eller måske lidt for meget på sidebenene, der springer i øjnene for dig.

Der er altid noget, som man ikke vil være tilfreds med ved sig selv for langt størstedelen af befolkningen. Men det at få fjernet fedtet for maven er for mange et ønske, men måske sværere at føre ud i livet.

Hvert eneste år er der endda rigtig mange danskere, der finder et nytårsforsæt om netop at få tabt nogle af de unødige kilo, selvom det det kan være svært –  særligt på maven.

Forskning viser dog en helt særlig diæt, kan hjælpe på fedtet på maven. Det skriver Express.

I galleriet øverst kan du se en række gode råd til at tabe mavefedtet.

Fakta

Overvægt i Danmark

• Omkring 900.000 danskere er i dag svært overvægtige, og tallet er stigende.
• Antallet af svært overvægtige voksne danskere er fra 2010-2017 steget fra 13,6 til 16,8 procent af den samlede befolkning. 3-4 procent af alle børn og unge har svær overvægt.
• I Danmark er der 630 flere dødsfald om året blandt voksne med svær overvægt (BMI ≥30) end blandt voksne med et BMI mellem 20-30.
• Behandling og pleje af svært overvægtige koster samfundet 1,8 milliarder kroner ekstra om året. Hertil skal lægges ekstra omkostninger på 10,4 milliarder kroner om året ved tabt produktion.

Kilde: Danskernes sundhed – den nationale sundhedsprofil 2017 (Sundhedsstyrelsen)

Vær særligt opmærksom

Newsbreak.dk har tidligere skrevet om, hvordan det kan være svært at holde figuren henover julen.

– Der er en kendt floskel, der lyder: Det er ikke, hvad du spiser mellem jul og nytår, der er vigtigt. Det er, hvad du spiser mellem nytår og jul. Men her kan vi jo faktisk se, at det betyder noget, hvad du spiser mellem jul og nytår, siger Christoffer Clemmesen, der er lektor på Københavns Universitet, Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, til Videnskab.dk.

– Det er jo ikke sådan, at vi skal stå med en løftet pegefinger på baggrund af studiet. Men det siger noget om, hvornår folk kan have det særlig svært i deres vægttabsforløb, og der skal man nok være særlig opmærksom på højtiderne, fordi resultaterne viser, at det er her, der er en udfordring, fortsætter han.

Få styr på søvnen

Men som noget nyt påviser studiet, at dårlig søvn også gør det svært at smide kiloene igen.

– Så den nye og eksisterende forskning viser altså, at søvn er afgørende, hvis man vil tabe sig eller fastholde et vægttab, siger Naja Hulvej Rod, der forsker i søvn og stress ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Det gælder også, hvis man vil vedligeholde en normalvægt eller forebygge fedmerelaterede sygdomme, konkluderer de spanske forskere.

Timerne under dynen påvirker nemlig blandt andet appetitreguleringen. Og kort fortalt får man mere lyst til snacks og hurtig energi, hvis man har sovet dårligt.

– Så dårlig søvn er både skidt, fordi det bliver sværere at overholde diæten, og samtidig påvirker det rent fysisk kroppens omsætning af energi, siger Naja Hulvej Rod.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu