Nyttejob får ledige til at droppe kontanthjælpen

12. marts 2013 01:44 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Nyttejob får ledige til at droppe kontanthjælpen
Billede mangler

Mellem 10 og 35 procent vælger helt at forlade kontanthjælpskøen i stedet for eksempelvis at rydde op i parker eller klippe hæk hos pensionister, viser en gennemgang af aktiveringsprojekter i 14 kommuner, Politiken har foretaget. Det skriver avisen tirsdag.

 

Tidligere undersøgelser af kontanthjælpsmodtagere, som på grund af økonomiske sanktioner ryger ud af systemet, viser, at de frafaldne ikke får lønnet beskæftigelse eller finder en uddannelse, fortæller arbejdsmarkedsforsker Henrik Lindegaard Andersen fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora) til Politiken.

»I praksis betyder det, at de får hjælp af forældre eller venner – eller tager lån og stifter gæld. Eller de arbejder sort. Og så vender de på et tidspunkt tilbage til de offentlige kasser, men det gør dem ikke nødvendigvis stærkere at gå ud og ind af systemerne,« siger han.

En evaluering af et nytteprojekt i Københavns Kommune viser, at ud af 50 unge, der blev stillet over for valget mellem uddannelse eller nytteaktivering, sagde halvdelen ja til skolegang. Men af de 23 mødte 15 slet ikke op, og resten havde et lavt fremmøde, skriver Politiken.

Ifølge Sabine Wolgast, afdelingschef i Københavns Kommune, ved man ikke, hvad der er sket med dem, der er droppet ud af systemet.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) mener dog ikke, at øget brug af nyttejob, som regeringen lægger op til i kontanthjælpsreformen, primært har til formål at skræmme nogen væk, men at »fremme oplevelsen af, at det er godt at have et arbejde og at gøre nytte for andre«.

»Blandt dem, der fravælger nytteaktivering, vil nogen gå i uddannelse eller job, men der er sikkert også nogen, der falder i med sort arbejde eller kriminalitet. Men det får mig altså ikke til at fjerne pligtdelen fra kontanthjælpsreformen,« siger hun til Politiken.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu