O.J. Simpson på sydafrikansk

23. februar 2013 02:22 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
O.J. Simpson på sydafrikansk
Billede mangler

SYDAFRIKA: »Yes,« lød det lettet fra medlemmer af Oscar Pistorius’ familie i retslokalet i Pretoria, da dommer Desmond Nair efter næsten to timers retsbelæring endelig kom med sin afgørelse fredag:

 

Den verdensberømte sydafrikanske atlet Oscar Pistorius kunne løslades mod kaution, indtil retssagen for overlagt mord på hans kæreste Reeva Steenkamp kommer for retten.

Straks blev Oscar Pistorius, der under alle ugens fire retsmøder er brudt sammen i gråd, ført ned i et lokale under retsbygningen for at blive frigivet til sin familie.

Sprinteren benægter mord og siger, at han skød sin 29-årige kæreste ved et uheld, da han troede, hun var en indbrudstyv. Anklageren havde argumenteret for, at han skulle nægtes løsladelse mod kaution, da der var risiko for, at han ville flygte til udlandet.

Men dommer Desmond Nair tog en anden beslutning, som straks blev kritiseret heftigt af aktivister imod vold, og løslod Oscar Pistorius mod en kaution på 650.000 kroner.

Dommeren afviste, at anklagemyndigheden havde bevist, at han udgjorde en flugtrisiko.

Desmond Nair kritiserede også politiets efterforskningsleder Hilton Botha for ikke at have fulgt ordentligt op på spor i sagen og for at have ændret forklaringer. Til gengæld fandt dommeren det svært at forstå, hvorfor Oscar Pistorius havde åbnet ild på den måde, som han gjorde:

Nemlig ved at skyde fire gange gennem døren ud til sit toilet, hvilket kostede Reeva Steenkamp livet.

Sagen splitter totalt sydafrikanerne og den spektakulære sag om overlagt mord, som anklagerne har rejst imod historiens mest berømte paralympiske atlet, er allerede blevet et spørgsmål om tro

En væsentlig grund er, at efterforskningen af sagen er skandaliseret blot en uge efter, at Oscar Pistorius skød sin kæreste i sit hjem.

Udover at politiets efterforskningsleder Hilton Botha på dramatisk vis er blevet fjernet fra sagen torsdag, så har Pistorius’ forsvarsadvokater dygtigt sået tvivl om stort set hele politiets efterforskning.

Retssagen vækker allerede nu minder om retssagen imod sportsstjernen og skuespilleren O. J. Simpson i USA tilbage i 1995.

O. J. Simpson blev dengang tiltalt for at have myrdet sin ekskone, Nicole Brown Simpson, og hendes nye ven Ronald Goldmand. Sagen blev den mest dækkede kriminalsag i USAs historie og udråbt som »århundredets retssag«.

Selv om en række spor pegede på O. J. Simpson som morderen, blev han frikendt i oktober 1995, efter at hans forsvarer havde formået at overbevise retten om, at der var for stor tvivl om DNA-beviser og en række andre forhold i politiets efterforskning.

Sagen blev også til genstand for debat om racisme. I retten kørte forsvaret på, at betjente havde plantet beviser for at knalde den sorte sportsstjerne, og det blev dokumenteret, at en af de centrale efterforskere i sagen tidligere ganske konsekvent havde omtalt sorte som »niggere«.

Frikendelsen affødte voldsom debat i USA. Nationale undersøgelser afslørede dramatiske forskelle på opfattelsen af O. J. Simpsons skyld mellem sorte og hvide. Mens flertallet af sorte mente, at han var uskyldig, mente flertallet af hvide det modsatte.

Sagen mod Oscar Pistorius har ingredienserne til at skabe samme splittelse i det sydafrikanske samfund, der ligesom det amerikanske har en grusom forhistorie med racestridigheder og fortsat er plaget af stor forskel på hvid og sort, rig og fattig, racisme, korruption og vold.

Oscar Pistorius var som O. J. Simpson et nationalt ikon, sportsstjerne, velhavende, feteret og succesfuld. Forskellen er stort set kun, at Oscar Pistorius er hvid.

Efter at det i sidste uge kom frem, at han havde skudt sin kæreste, piblede det frem med anklager på internettet fra hvide sydafrikanere – som kun udgør ni procent af befolkningen – der bebrejdede den sorte regering for ikke at have fået styr på landets høje kriminalitet. Dette har gjort, at hvide som Oscar Pistorius må bevæbne sig for at kunne forsvare sig selv, lød det.

Op til seks millioner sydafrikanere menes at eje et våben. Et nyhedssite på nettet fjernede muligheden for at kommentere, da racistiske holdninger væltede ind.

Hele sagen har de seneste dage også taget en forbløffende drejning, der har givet brændstof til spekulationer om, hvorvidt der er nogle et eller andet sted i systemet, der gør alt for at forpurre sagen imod OL-helten, så han ikke ender 25 år i fængsel.

Efterforskningslederen Hilton Botha blev fjernet fra sagen, efter at det var kommet frem, at han og to andre betjente er blevet tiltalt for forsøg på mord ved i fuldskab at have skudt løs på en taxa-minibus med syv passagerer i oktober 2011.

Sagen mod Hilton Botha var ellers tidligere blevet droppet. Først onsdag – midt under retsmøderne hvor han argumenterede for afslag på kaution til Pistorius – kom det frem, at der alligevel var rejst tiltale imod ham for forsøg på syvdobbelt drab.

Selv har Hilton Botha gødet jorden for spekulationer om, at der i kulisserne foregår noget bundråddent, med udtalelser til den sydafrikanske nyhedskanal eNCA om sin egen sag med taxa-minibussen:

»Jeg forstår ikke, hvorfor sagen er blevet rejst igen. Jeg kan kun tro, at det har at gøre med mit arbejde med Oscar Pistorius,« siger han og tilføjer. »Mit blod blev aldrig testet for alkohol efter skyderiet. Jeg var ikke fuld. Vi forsøgte at fange en mistænkt i en anden mordsag. Taxaen forsøgte at køre os af vejen. Vi skød.«

Politiets øverste chef, Riah Phiyega, hævder, at politiet ikke anede, at der var en tiltale mod Hilton Botha, før den nationale anklagemyndighed informerede politiet om det i onsdags. Kun at der havde været en sag imod Hilton Botha og de to andre betjente, og at denne tidligere var blevet skrinlagt.

Selv om politibossen nu har fjernet Hilton Botha fra efterforskningen af sagen imod Oscar Pistorius, forsvarer hun ham og kalder ham for en »meget erfaren betjent«, der har »tjent i 22 år« og derfor heller ikke er blevet suspenderet fra tjeneste trods den meget alvorlige tiltale om forsøg på syvdobbelt drab.

»Vi lyncher ikke folk her,« forklarer hun.

Men inden Hilton Botha blev fjernet fra sagen, udgjorde han ikke en stærk figur for politiet, hvilket dommer Desmond Nair altså også var inde på i sin retsbelæring for at acceptere kaution.

Under sin fremlæggelse af politiets beviser forleden imod Oscar Pistorius var Hilton Botha meget usikker, og som i sagen imod O. J. Simpson i sin tid nærmest gennemhullede forsvaret anklagemyndighedens sag om overlagt mord under et efterfølgende krydsforhør af Hilton Botha.

Han måtte indrømme, at han kunne have ødelagt beviser ved at vade ind på gerningsstedet uden først at have taget plasticbeskyttelse på sine sko. Han kunne ikke blive enig med sig selv om, hvor langt en nabo – som hævdede at have hørt husspektakel fra Oscar Pistorius’ hus kort tid før drabet egentlig boede fra OL-løberens hjem. Fejlagtigt hævdede efterforskningslederen også at have fundet bokse med steroider i Pistorius’ soveværelse men som i virkeligheden indeholdt urtemedicin. Og han gik endda så langt, at han sagde, at Oscar Pistorius’ udlægning af sagen lød »plausibel«.

Ifølge Pistorius var der tale om en frygtelig og tragisk misforståelse, hvor han midt om natten troede, at der var en indbrudstyv på hans badeværelse syv meter fra den seng, hvor han og kæresten Reeva Steenkamp sov. Han bandt derfor hurtigt sine skinner på sine benstumper, greb den pistol, han altid sover med ved sin seng, og skød gennem døren til det låste toilet.

Politi og anklagemyndighed mener dog, at de havde været oppe at skændes, og at hun derfor havde »skjult« sig på toilettet, hvorefter han begik overlagt mord. Ifølge forsvaret var hun blot gået ud for at tisse. Det er dokumenteret med en retsvidenskabelig undersøgelse, at hendes blære var tom. Til gengæld er forsvaret ikke gået ind i anklager om, at sportsstjernen angiveligt skulle have et heftigt temperament, at han skulle have truet en mand med »at brække hans ben«, og at han skulle have ladet en anden tage ansvaret for ved en fejl at have afladet et våben i en restaurant. Men det var heller ikke nødvendigt i første omgang. For da dommer Desmond Nair fredag accepterede kaution, afviste han, at der var fremlagt bevis for, at Oscar Pistorius generelt har en voldelig natur.

Retssagen for overlagt mord kommer for retten senere på året.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu