Obama barsler med ny vækstplan

10. februar 2013 08:16 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Obama barsler med ny vækstplan

USA: På tirsdag vil millioner af amerikanere sidde klæbet til TV-skærmen, for der vil landets præsident, Barack Obama, levere sin årlige tale til nationen.

 

Omdrejningspunktet bliver økonomi, skriver nyhedsbureauet Reuters, som har talt med en højtstående embedsmand tæt på præsidenten. Ifølge den unavngivne embedsmand vil Obama blandt andet foreslå investeringer i infrastruktur, industri, ren energi og uddannelse.

Dermed vil Obama sende et signal til middelklasseamerikanerne om, at han ikke har glemt deres vanskelige økonomiske situation. Det var et centralt emne under valgkampen i efteråret, men efterfølgende er spørgsmålet om den amerikanske økonomi druknet i sager som underskuddet på statsfinanserne, ændringer af immigrationslovgivningen og begrænsningen af adgangen til våben.

»Sandsynligheden for at han får succes under sin anden periode som præsident afhænger i højgrad af, hvor meget økonomien vokser,« siger Ruy Teixeira, fra liberale tænketank Center for American Progress.

»Der er ikke nogen problemer hos Demokraterne, som ikke kan løses med hurtigere vækst. Omvendt er der heller ikke meget, de kan gøre, hvis væksten fortsat forbliver lav,« fortsætter han.

Obama gav et indblik i sin vækstplan, da han talte til sine partifæller i Repræsentanternes Hus i denne. Her understregede han betydningen af uddannelse, udviklingen af ren energi og infrastruktur. De nærmere detaljer er uklare, men der er ingen tvivl om, at nye statslige udgifter vil blive mødt med hård modstand fra republikanerne i Kongressen, som er optaget af at skære i de statslige udgifter og reducere statsunderskuddet.

Obama har opfordret Kongressen til at udskyde store statslige nedskæringer, som efter planen skal træde i kraft 1. marts i år. Det Hvide Hus har gjort et stort nummer ud af at gøre det klart for amerikanerne, hvor hårdt de vil blive ramt, hvis Det Republikanske Parti får agt, som det har magt.

Obama har dog ifølge Reuters gjort det klart, at han er parat til at skære i velfærdsydelser til de ældre, men han insisterer samtidig på at fjerne skattelettelser for en række virksomheder inden for blandt andet olieindustrien for at få flere penge i statskassen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu