Obama hædrer skuddræbte lærere med ærespris

15. februar 2013 20:13 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Obama hædrer skuddræbte lærere med ærespris
Billede mangler

USA: Præsident Barack Obama kæmper en indædt kamp for strengere våbenkontrol i USA, og siden det fatale skyderi på Sandy Hook-skolen i Newtown har præsidenten benyttet flere lejligheder til at minde den amerikanske befolkning om, at der er behov for mere strikse regler i forhold til landets liberale våbenlov.

 

Fredag hædrede Obama seks undervisere, der mistede livet i tragedien i Newtown i Connecticut, med den såkaldte »Presidential Citizens Medals«.

Prisen er den næsthøjeste hæder, der gives til civile i USA, og den blev uddelt ved en følelsesladet ceremoni i Det Hvide Hus, hvor Obama enkeltvis overrakte priserne til familierne til de dræbte. Flere af de fremmødte familiemedlemmer modtog prisen i tårer, skriver Reuters.

Ved ceremonien talte Obama om, at de seks undervisere kom til skolen tidligt den morgen »uden anelse om, at ondskaben ville angribe«.

»Og da den gjorde det, kunne de have søgt tilflugt selv, de kunne have fokuseret på deres egen sikkerhed, på deres eget velbefindende. Men det gjorde de ikke,« sagde Obama.

»De ofrede deres liv for at beskytte de højtskattede børn i deres varetægt og gav deres et og alt for de mest uskyldige og hjælpeløse blandt os. Det er det, vi hædrer i dag,« sagde han.

Obama har betegnet angrebet som det værste i sin præsidentkarriere, og han har ved flere lejligheder mindet befolkningen om den grufulde dag. Senest i sin State of the Union-tale.

Angrebet på Sandy Hook fandt sted 14. december sidste år og kostede 20 børn og seks voksne livet. Det var den blot 20-årige Adam Lanza, der åbnede ild på skolen. Efter angrebet tog han livet af sig selv.

I kølvandet på skyderiet har våbendebatten i USA nået nye højder, og fronterne i de to lejre er trukket skarpere op.

Interesseorganisationen National Rifle Association (NRA), der kæmper indædt for at bevare amerikanernes ret til at bære våben, oplyste i midten af januar, at man har fået en halv million flere medlemmer siden Sandy Hook-massakren. Ifølge NRA har man nu omkring 4,5 millioner medlemmer.

I samme måned fremlagde Obama et oplæg til en ny og strammere våbenlov, og flere af præsidentens forslag kan gennemføres uden godkendelse fra den lovgivende forsamling i Kongressen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu