Obama kan levere grøn joker i tale til nationen

11. februar 2013 18:21 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Obama kan levere grøn joker i tale til nationen
Billede mangler

USA: De fleste er enige om, at præsident Barack Obama vil fokusere på økonomi og særligt jobskabelse, når han tirsdag afholder sin årlige tale om nationens tilstand, den såkaldte State of the Union.

 

Obama brugte ikke mange kræfter på det økonomiske, da han i sidste måned holdt sin anden og sidste indsættelsestale som amerikansk præsident, og derfor bliver økonomien et hovedtema i talen. Det har præsidenten også selv bekræftet på et møde med demokratiske kongresmedlemmer. Men ifølge Politico.com har flere miljøorganisationer i den seneste tid forladt møder i Det Hvide Hus i højt humør, og USA-ekspert Mads Fuglede fra Københavns Universitet forventer også at se grønne initiativer i Obamas tale.

»Der kan godt komme en grøn joker. Det fyldte overraskende meget i indsættelsestalen og var meget klart. Grøn energi var noget, han næsten ikke rørte ved i sin første embedsperiode, men nu føler han tilsyneladende, hvor der ikke er så meget på fare, at det er noget, han tør pille ved,« siger Mads Fuglede med henvisning til, at Barack Obama har taget hul på sin sidste præsidentperiode.

»Der er ingen tvivl om, hvor præsidentens hjerte er i forhold til at gøre USA til en mere CO2-ansvarlig nation, hvis man skal bruge et lidt ladet udtryk. Der kan han komme til at overraske med nogle ret klare udmeldinger,« siger Mads Fuglede.

I indsættelsestalen 21. januar optrappede Barack Obama kampen mod klimaforandringer og talte mere om det emne end noget andet i sin tale. Tidligere i sin præsidentperiode har Obama ikke gjort meget ud af grøn energi, men nu spekuleres der i, at han vil bruge sine præsidentielle beføjelser og gå uden om Kongressen for at få reduceret USAs CO2-udslip.

Trods forventningerne til markante udmeldinger på klimaområdet, bliver den amerikanske økonomi dog hovedtemaet i talen.

»Jeg kan ikke se en præsident i en økonomisk krisetid holde to taler i træk, hvor han ikke gør meget ud af, at der er alt for mange arbejdsløse i USA. Så jeg tror, at han vil vende tilbage til en mere økonomisk dagsorden, der kommer til at handle om job og gældsunderskud,« siger Fuglede.

Talen afholdes, mens de amerikanske politikere kæmper med landets enorme gældsunderskud, der lyder på knap 92.000 milliarder dollar, ligesom en lang række automatiske nedskæringer i den offentlige sektor står til at træde i kraft 1. marts.

Foruden økonomien og klimaet ventes det også, at den aktuelle immigrationsreform og USAs våbenlovgivning bliver væsentlige emner i Obamas tale.

Rent stilistisk bliver det ifølge Mads Fuglede også spændende at se talen. Barack Obama har traditionelt afholdt nogle meget politiske taler om nationens tilstand, hvor han ikke lægger meget vægt på veltalenhed og følelser, som han til gengæld benytter sig meget af, når han fører valgkamp.

»Jeg tror, at alle har ventet på, at Obama på et eller andet tidspunkt bryder ud i sang og holder en af de der taler, som han kan, når han fører valgkamp. Også i en lidt mere politisk sammenhæng. Det skal man lægge mærke til i State of the Union-talen, for det gjorde han ikke i sin indsættelsestale, der var meget politisk. Ekstremt politisk,« siger Mads Fuglede.

Talen om nationens tilstand afholdes klokken tre natten til onsdag dansk tid.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu