Obama vild med Hollandes vækst-tanker

18. maj 2012 12:29 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Obama vild med Hollandes vækst-tanker
Billede mangler

Frankrigs nye præsident, François Hollande, skal fredag havde sit første møde med USA’s præsident, Barack Obama, og de to vil formentlig være enige om, at der skal gøres mere for at sætte gang i Europas økonomi.
Hollande blev taget i ed som præsident i tirsdags, og under hans besøg i USA, hvor han skal deltage i G8-landenes og Natos topmøde, vil den europæiske krise stå højt på dagsordenen.
Obama byder indenfor i Det Hvide Hus fredag.
Her venter den amerikanske præsident at bede Hollande genoverveje sin plan om at trække Frankrigs kampstyrker ud af Afghanistan tidligere, end de øvrige Nato-lande har planlagt, nemlig 2014.
Der er mere fodslag mellem de to, når det gælder vækstinitiativer i Europa.
Begge støtter de, at der afsættes flere midler til at fremme den økonomiske vækst i EU, og ikke udelukkende satses på de stramme krav til budgetterne, som er indeholdt i den europæiske finanspagt.
Vækstfremmende initiativer ventes at dominere topmødet i G8, der samler stats- og regeringscheferne for de store vestlige økonomier. Det starter senere fredag i Camp David, præsidentens landsted.
Her kan den tyske forbundskansler, Angela Merkel, komme under pres. Det er hendes kongstanke, at stramme finanser skal bringe euro-zonens økonomier tilbage på sporet.
Den umiddelbare bekymring er Grækenland, der styrer mod en statsbankerot. Hvis det sker, frygter skeptikerne, at de øvrige gældsplagede lande i Sydeuropa vil falde som dominobrikker.
Frankrigs nye premierminister, Jean-Marc Ayrault, siger fredag til fransk radio, at EU skal hjælpe Grækenland med vækstfremmende initiativer, blandt andet ved at frigøre midler fra EU’s strukturfonde
– Vi ventede for længe med at hjælpe Grækenland. Det har været i gang i to år nu, og det bliver bare værre, siger han.
En europæisk recession vil ramme amerikansk økonomi og skade præsident Obamas chancer for at blive genvalgt til efteråret.
Kilde: Reuters

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu