ANNONCE

Østergaard: “Der er flere sager”

9. oktober 2020 15:49 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

De Radikales nye leder, Sofie Carsten Nielsen, vil klokken 16 kommentere Morten Østergaards seneste opslag på Facebook.

Østergaard:
Morten Østergaard indrømmer nu, at der er flere sager om krænkende adfærd i hans bagage. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

I et opslag på Facebook annoncerer eks-lederen af de Radikale, Morten Østergaard, at han ikke ville kunne svare nej, hvis han blev spurgt om, der er flere sager i skabet, der har samme antydninger som sagen om folketingsmedlem Lotte Rod.

Han skriver, at det er en af årsagerne til, at han valgte at trække sig som radikal formand. Ny leder er Sofie Carsten Nielsen, og hun agter at tale til pressen og offentligheden klokken 16 fredag. Hun vil her kommentere partifællens Facebook-opslag.

“Mange har undret sig over, at jeg gik så langt og tog så store konsekvenser af den sag med Lotte Rod, som jeg indtil for tre uger siden ikke var bevidst om, var en sag på den måde.
En vægtig grund er, at jeg til gengæld vidste, at jeg ikke kunne svare “nej”, hvis jeg blev spurgt, om der var andre sager. Jeg troede naivt, at det ikke var nødvendigt at gå bodsgang offentligt for dem. At jeg faktisk kunne trække mig selv ud og undgå total udstillelse. Men det går ikke. Og det vil faktisk heller ikke være fair overfor de, som undrer sig”, skriver Østergaard blandt andet.

Undskyld

Ifølge den i disse dage meget omtalte Østergaard har han i lang tid – præcis som i tilfældet Lotte Rod – været vidende om, at nogle har fundet hans tilnærmelser krænkende.
“Jeg er for flere år siden i fortrolighed af ansatte chefer blevet gjort opmærksom på tre kvinder, som har følt sig udsat for uønsket seksuel kontakt fra min side i festligt lag. Og som har ønsket, at jeg skulle vide det. Den fortrolighed er blevet respekteret, og ingen andre politiske kolleger vidste besked”, skriver han.

I opslaget går Morten Østergaard bodsgang og undskylder til kolleger og parti.

“Jeg kan ikke forklare for mig selv eller andre, hvordan det kunne komme dertil. Jeg har fejlet på så mange planer. Jeg undskylder til de pågældende, hvilket jeg aldrig har haft lejlighed til. Jeg beder om, at man respekterer deres ret til privatliv og fortrolighed”, skriver Morten Østergaard, der annoncerer, at det nok er nu, han tager en pause fra Facebook.

“Jeg er ikke offer for en vigtig #metoo-debat. Jeg kan måske håbe at være en trædesten for, at den fører til forandring. Jeg håber på respekt for, at jeg ikke vil komme med yderligere kommentarer, før jeg selv føler, at jeg er klar til det”, slutter opslaget.

Fakta

Lotte Rod-sagen og den radikale magtkamp

De Radikale er løbet med stort set alle overskrifter de seneste dage, hvor Folketinget åbnede tirsdag, mens der torsdag er åbningsdebat.

Onsdag valgte Morten Østergaard (R) nemlig at gå af som politisk leder efter pres.

Det skyldes en krænkelsessag, hvor han for knap ti år siden lagde en hånd på låret af partifællen Lotte Rod, der følte sig krænket og flyttede Østergaards hånd.

Her er et overblik over, hvad der skete på De Radikales dramatiske gruppemøde onsdag, hvor Sofie Carsten Nielsen vandt kampvalget om at blive ny politik leder over Martin Lidegaard.

* De Radikale mødes klokken 11.30 til et hemmeligt gruppemøde, som er blevet rykket fra Christiansborg til Den Sorte Diamant for at undgå pressen. Mødet står til at slutte klokken 13.

* Pressen opsnapper tidligt på dagen, hvor De Radikale holder gruppemødet, og at den interne krænkelsessag er på dagsordenen. På det tidspunkt kender offentligheden ikke noget til, at det er Østergaard selv, som er krænkeren.

* Sofie Carsten Nielsen har kendt til detaljerne i Rods sag siden september, hvor sidstnævnte selv stod frem med sine oplevelser. Dog uden at nævne et navn.

* Inden gruppemødet har Rod givet navnet på krænkeren til gruppeledelsen. Altså også Østergaard selv. Det er sket for nogle uger siden. Østergaard har selv fortalt, at sagen er lukket med en påtale til krænkeren.

* Først under gruppemødet indrømmer Østergaard, at han er krænkeren. Men ikke lige med det samme ifølge Sofie Carsten Nielsen, som kalder håndteringen for “ringe af Morten Østergaard”.

– Når man bliver spurgt direkte på gruppemødet i går, så skal man svare direkte, siger Sofie Carsten Nielsen torsdag, hvor sagen fylder en del fortsat.

* Undervejs i gruppemødet kommer Østergaard til den erkendelse, at han ikke kan fortsætte som politisk leder.

* Herefter begynder magtkampen om at blive ny politisk leder. Sofie Carsten Nielsen står på spring. Den tidligere leder for partiet Marianne Jelved opfordrer Martin Lidegaard til at stille op. Og det gør han.

* Lidegaard vil have et kursskifte for De Radikale, hvor Østergaard og Sofie Carsten Nielsen de seneste år har stået for linjen. Den skal være mindre konfrontatorisk og mere dialogsøgende, mener Lidegaard.

* Sofie Carsten Nielsen har oplyst til Lidegaard, at der hænger en mulig krænkelsessag over Lidegaard selv. Hun siger, han selv bragte det op på selve mødet.

* Lidegaard har udtalt, at Sofie Carsten Nielsen til ham har oplyst, at der “for nogle år siden var en, som følte, at jeg (Lidegaard, red.) på et dansegulv kom for tæt på” en anden person.

* Lidegaard kan ikke erindre en sådan hændelse. Men han bringer oplysningen fra Sofie Carsten Nielsen op til gruppemødet foran de øvrige kolleger.

– Som vi kan læse i aviserne i dag, blev det også en debat, at vi kunne risikere at få en ny sag. Det er jeg fast overbevist om, at vi ikke ville få. Men det kom kort ind, og den usikkerhed talte selvfølgelig ikke i min retning, siger Lidegaard.

* Han henviser til, at sagen – ifølge ham – ikke gavnede Lidegaards bestræbelser på at blive ny politisk leder. De nærmere detaljer om dansegulvs-sagen kendes ikke.

* Sofie Carsten Nielsen vinder kampvalget med stemmerne 12-4. Lotte Rod, Jens Rohde, Marianne Jelved og Lidegaard stemmer på sidstnævnte.

* Lidt efter klokken 18 møder Østergaard pressen. Han indrømmer, at det var hans hånd på Lotte Rods lår. Og at han trækker sig. Han giver samtidig stafetten videre til Sofie Carsten Nielsen, som kort tid efter selv møder pressen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu