ANNONCE

Officer på anklagebænken for soldats død

13. august 2012 08:06 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Officer på anklagebænken for soldats død
Billede mangler

Optagelser fra en minerydders hjelmkamera og en kompagnichefs forklaring skal bevise, at en delingsfører forsømte sin pligt som officer i Afghanistan.
Forsvarets Auditørkorps mener, at delingsførerens sløseri var årsag til, at en 22-årig dansk soldat mistede livet, og fire andre blev såret, da de trængte ind på Talebans territorium i Helmand-provinsen den 3. september sidste år.
Mandag skal delingsføreren stilles for Retten i Næstved, tiltalt for “pligtforsømmelse af særlig grov karakter begået under en væbnet konflikt”.
– Vi vil bevise, at han ikke har forhindret dem i at gå derind. Og da han så finder ud af, at de er derinde, så er der en lang periode, hvor han ikke får dem ud, siger viceauditør Kristian Kirk ved Forsvarets Auditørkorps.
En minerydder bar et hjelmkamera under ulykken, og optagelserne er et af anklagerens vigtigste beviser. Minerydderen var nemlig med inde i den farlige compound – en række huse omkranset af en mur – da soldaten døde.
– Det giver indblik i, hvor lang tid de er derinde, forklarer Kristian Kirk.
Delingsføreren nægter sig skyldig, og sammen med sin forsvarer, Torben Koch, går han efter pure frifindelse. Ifølge delingsføreren var han slet ikke klar over, at soldaterne var gået ind i det farlige område, eller hvor langt inde de var.
– Videoen beviser bare, at der er nogle, som er så dumdristige, at de på egen hånd har truffet en beslutning. De har ikke fået ordre om at gå derind eller fortalt min klient det, siger Torben Koch.
16 soldater er kaldt i vidneskranken, men særligt et vidne skal bevise, at sløseri var skyld i soldatens død, oplyser anklageren.
Det drejer sig om en næstkommanderende for de danske styrker i Afghanistan, en kompagnichef, som ifølge Auditørkorpset har givet en mundtlig ordre om ikke at gå ind i den specifikke område.
Fængselsstraffen for grov pligtforsømmelse under væbnet konflikt går op til tre år.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu