ANNONCE

Økonom: 2012 bliver et særlig voldsomt år

20. december 2011 12:52 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Økonom: 2012 bliver et særlig voldsomt år
Billede mangler

De sorte skyer ligger over Danmarks økonomi lige nu, men reformvinde giver bedre prognoser i fremtiden.
 
Sådan lyder dommen fra professor i nationaløkonomi, Bo Sandemann Rasmussen, efter nye tal fra regeringen viser et underskud på 100 milliarder kroner i statskassen næste år.
“Set længere frem har vi vedtaget reformer, som gør, at tingene ser bedre ud. Så der er ingen tvivl om, at 2012 bliver et særlig voldsomt år i forhold til det statslige underskud,” siger Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet til Newspaq.
 
Underskuddet er knap fem milliarder kroner mere end forventet, og tæt på det dobbelte af, hvad EU tillader. Men økonomen ringer alligevel ikke med alarmklokken.
“Det er jo et pænt stort tal, og det er over det, vi normalt tillader i euroområdet. Der er så også en del, som skyldes udbetaling af efterlønsmidlerne i 2012,” fortæller Bo Sandemann Rasmussen og henviser til de 17 milliarder kroner, som danskerne hæver i efterlønsopsparinger.
 
Regnedrengene i Økonomi- og Indenrigsministeriet har tastet sig frem til, at antallet af arbejdsløse og aktiverede fortsat vil stige til næste år. Først om to år har arbejdsløshedskøen samme længde som nu, spår de.
“Arbejdsløsheden skal gerne løftes af, at der kommer gang i økonomien, og det ved vi ikke hvornår sker, så ledighedsproblemet vil eksistere et stykke tid endnu,” forklarer professoren.
 
Ledigheden kan måske toppe i andet halvår af 2012. Det sker når antallet af danskere uden job når op på 175.000 personer. I dag er 164.300 danskere uden job.
 
Det er den internationale økonomi, der trækker Danmark med ned, lyder analysen. Rod i den europæiske økonomi har svækket tilliden til hele det finansielle system, og forbrugerne holder derfor igen med pengene. Det får butikkerne til at sælge mindre, og fabrikkerne til at lave mindre.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu