Økonomer roser stærkt fokus på uddannelse

19. april 2013 01:00 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Økonomer roser stærkt fokus på uddannelse
Billede mangler

Uddannelse er kodeordet for fremtiden. Det står klart, efter at regeringen og et bredt flertal i Folketinget i går blev enige om reformer af kontanthjælp og SU, hvor der tages kontante midler i brug for at få selv de svageste unge til at tage en uddannelse, og alle unge til at gøre det på lidt kortere tid, end det sker i dag.

 

Blandt økonomer er der begejstring for, at reformerne højner uddannelsesniveauet. I tænketanken Kraka understreger ledende arbejdsmarkedsøkonom Andreas Højbjerre, at den danske samfundsøkonomi er den samlede vinder.

»For statskassen og de offentlige finanser er det en klar fordel, at de unge færdiggør deres uddannelse så hurtigt som muligt, ligesom det også er en fordel at få kontanthjælpsmodtagere over i SU-systemet, for når unge tager en uddannelse, er det med til at skabe vækst og velstand på længere sigt,« siger han.

Især de uddannelsesparate 25-29-årige bliver hårdt ramt af skiftet fra kontanthjælp til en ydelse på SU-niveau. De mister 4.747 kr. om måneden før skat. Men på sigt vil det gavne dem at få en uddannelse, mener professor i økonomi ved Aarhus Universitet Torben M. Andersen.

»Det er en kraftig pil i retning af, at få unge mennesker i uddannelse. Det er ekstremt vigtigt i forhold til deres muligheder på arbejdsmarkedet, og på sigt har det betydning for den sociale balance i det danske samfund,« siger han.

Alt i alt bidrager reformerne med mellem 3,2 og 3,4 milliarder kroner om året frem til 2020. Penge, som vil blive sendt direkte videre til erhvervslivet i en kommende vækstpakke. Det er helt naturligt, mener beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

»Det, vores kontanthjælpsmodtagere først og fremmest drømmer om, er et arbejde. Det er naturligt, at der er en sammenhæng mellem på den ene side at skabe arbejdspladser og på den anden side at reformere et kontanthjælpssystem, som mange steder ikke fungerer efter hensigten,« siger hun.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu