Økonomisk krise skyld i smal overenskomstaftale

23. februar 2013 00:49 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Økonomisk krise skyld i smal overenskomstaftale
Billede mangler

En aftale med lønstigninger på 1,97 procent, viser tydeligt, at landet står midt i en økonomisk krise, mener Sundhedskartellet, der sammen med Akademikernes Centralorganisation, FOA og forhandlingsfællesskabet KTO fredag aften indgik en aftale med regionerne om en ny overenskomst.
Ud over den beskedne lønstigning og en reguleringsordningen på 0,05 procent er der afsat yderligere 0,25 procent, som overvejende skal gå til pensionsforbedringer.

 

»Det er en meget smal aftale, som desværre ikke sikrer reallønnen. Det er rigtig ærgerligt, men vi har jo kunne se, at de samme aftaler om løn er indgået på statens og kommunernes områder, så over hele linjen har den økonomiske krise sat tydelige fingeraftryk,« siger formand for Sundhedskartellet Grete Christensen.

Grete Christensen er dog tilfreds med, at reguleringsordningen fastholdes, og at arbejdsgivernes meget vidtgående krav om ophævelse af beskyttelse af tillidsfolk er blevet opgivet under forhandlingerne.

”Arbejdsgiverne har ved disse forhandlinger haft en række meget vidtgående krav, som vi heldigvis har kunnet fået fjernet ved forhandlingsbordet. Det er vi tilfredse med, samtidig med at vi holder fast i reguleringsordningen, sådan at vi sikrer, at vores medlemmers løn følger med, når der igen kommer opsving i den private sektor,” siger hun.

Også hos DJØF er der tilfredshed med aftalen

»Der er tale om et balanceret resultat med små forbedringer og få forringelser. I lyset af den samfundsøkonomiske situation og det krav om forringelser, som vi generelt fra arbejdsgivernes side er blevet mødt af ved disse forhandlinger, så er jeg tilfreds med resultatet. Det er ikke en stor aftale, men det ligger jo i tiden, siger Lars Qvistgaard, formand for DJØF Overenskomstforening.

De specifikke forhandlinger mellem akademikerne og regionerne fortsætter onsdag, hvor der venter nogle svære forhandlinger.

»På dette område har vi også højtprioriterede krav med om beskæftigelsesfremmende initiativer, udvidelse af overenskomstens dækningsområde, ligesom der bliver en mindre pulje, som kan anvendes særligt målrettet akademikerområdet,« siger Lars Qvistgaard.

Sundhedskartellet forhandler også i næste uge en sidste gang med kommunerne, før en samlet aftale kan sendes til afstemning blandt de stemmeberettigede medlemmer af Sundhedskartellet.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu