Ombudsmand: Politiets futtog-anholdelse ok

29. februar 2012 10:48 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Ombudsmand: Politiets futtog-anholdelse ok
Billede mangler

Det er helt i orden at masseanholde demonstranter og tvinge dem til at sidde i futtog uden vådt eller tørt, mulighed for lægehjælp eller for at gå på toilettet.
I hvert fald, hvis der er tale om en ikke-planlagt demonstration.
Sådan lyder afgørelsen fra ombudsmanden, efter sagen om Københavns Politis masseanholdelse af 139 demonstranter under de vilkår, har været behandlet.
Anholdelsen af de 139 skete, da demonstranterne tilbage i 2010 stormede den gamle Scala-bygning i København.
Og afgørelsen kan ses som en anelse overraskende. Der er nemlig netop faldet en direkte modsat dom for politiets behandling af op mod 1.000 demonstranter under Cop 15 klimamødet i 2009. Her blev demonstranterne også sat i futtog uden mulighed for toilet, vand eller drikke. Der var ligesom i masseanholdelsen i 2010 ikke lægehjælp til de, der besvimede eller fik det dårligt, og politiet anvendte unødig magt med knipler og hunde. Det har de fået både bøder og påtaler for.
Men fordi demonstrationen i 2010 netop ikke var planlagt, er politiet undskyldt. Under klimatopmødet i 2009, burde man have været bedre forberedt, da man vidste, der ville komme store demoer og medfølgende anholdelser. Det havde man ikke chance for i 2010, mener ombudsmanden.
Politidirektør John Reinmann er glad for ombudsmandens afgørelse.
“Den viser klart, at politiet ikke kan eller skal stille de samme faciliteter til rådighed ved akutte udrykninger som ved planlagte demonstrationer,” siger han.
Kilde: dr.dk

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu