ANNONCE

Omfattende lastbil-snyd giver kæmpe bøder

13. marts 2019 18:20 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

En simpel forlygte gav politiet en kæmpe fangst.

Politiet gjorde store øjne, da en 62-årig rumænsk chauffør mandag aften blev bragt til standsning ved Greve. Det var en færdselspatrulje, som opdagede en lygtefejl på det rumænske vogntog. Men da betjentene kiggede nærmere på lastbilen og vogntoget viste det sig, at lygtefejlen var chaufførens og vognmandens mindste problem.

Det viste sig nemlig, at lastbilens SCR-system, der renser udstødningsgas for de meget giftige partikler, også var i stykker. Det vil normalt blive bremset, når lastbilen går i nødsystem, men dette skete heller ikke – og det fik politiet til at få en alvorlig mistanke.

Betjenten undersøgte lastbilen og chaufføren og fandt netop en emulatorboks i handskerummet, der kan bruges til manipulation af SCR-systemet. Og det var altså derfor, at fejlen ikke var blevet fundet.

Dette fik politiet til at undersøge chaufførens bukselomme, hvor en betjent fandt en lille, men meget kraftig magnet, der kan bruges til at manipulere med lastbilens kontrolapparat. Når denne magnet sættes på gearkassen, vil kontrolapparatet registrere hvil i stedet for kørsel.

Vicepolitiinspektør ved Midt- og Vestsjællands Politi Peter Stryhn ser ikke med milde øjne på den form for manipulation.

– Det er meget alvorligt, når chauffører og vognmænd på denne måde manipulerer med systemerne, som er designet for at skabe øget sikkerhed på vejene, og som skal nedbringe forureningen med de farlige partikler. Derfor er jeg rigtig glad for, at vores betjente stoppede lastbilen, selvom det i første omgang kun drejede sig om et problem med lygterne. De fik undersøgt forholdene til bunds, og jeg håber nu, at det kan skabe større frygt hos de kriminelle, der forsøger at snyde med sikkerhedsreglerne, siger han.

Omfattende bøder

Denne snyd fik politiets betjente til at kigge nærmere på lastbilens gearkasse. Og her var det ganske tydeligt for betjenten at se ridser og slitage fra magneten, der altså havde været påmonteret for at fuske med køre- og hviletiderne.

Den omfattende snyd betyder, at chaufføren fik en bøde på 6.000 kroner. for at være i besiddelse af en genstand, der kunne anvendes til manipulation af kontrolapparatet. Herudover fulgte en bøde på 7.500 kr. for emulatorboksen, der var at finde i lastbilen.

Men bøderegnen stopper ikke her. Vognmanden fik nemlig en bøde på det dobbelte, altså 12.000 og 15.000 kr. Dermed delte politiet bøder ud for 40.500 kroner. Men politiet påpegede også, at der herudover ville være yderligere udgifter, som skal gøre lastbilen lovlig igen på det nærmeste værksted.

For politiet er dette dog ikke et enkeltstående tilfælde. Det er nemlig syvende gang bare i år, at politiet  har oplevet, at der er blevet manipuleret med lastbilernes kontrolapparater.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu