ANNONCE

Ondt i maven? Det kan være varm luft eller en alvorlig sygdom

19. januar 2018 14:31 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Man behøver ikke være særligt syg, fordi man har ondt i maven. Men man skal dog tage mavesmerter alvorligt.

Hvis du har ondt i maven, kan det være, at du har spist for meget, men det kan også være et tegn på et væld af sygdomme, du skal være opmærksom på. Netdoktor.dk skriver, at du kan indlede en undersøgelse af dig selv, hvis du har ondt i maven, og har haft det i længere tid.

Vagtlægen vil føre dig gennem en længere række spørgsmål, herunder hvornår du begyndte at have ondt i maven, og hvor smerterne befinder sig. Netop placeringen af dine mavesmerter kan sige en del om, hvilken eventuel sygdom, du lider af.

Du vil også blive bedt om at forholde dig til, om du har feber og/eller andre følgesygdomme som diarré og opkastninger. Også smerternes karakter er vigtige at kende; er det konstant ondt i maven, der opstår før eller efter et måltid, eller er det smerter, der kommer og går på andre tidspunkter.

Bør du være bekymret over ondt i maven?

Det er vigtigt at vide, at mavesmerter i sig selv ikke bør vække bekymring, medmindre der er tale om kraftige smerter eller smerter, der vender tilbage igen og igen. Sporadisk ondt i maven bør ikke vække bekymring, men som du kan se i galleriet, er der en hel del sygdomme, der kan udledes ud fra en særlig type mavesmerter.

Netdoktor.dk skriver, at regelmæssige spisetider og afføringsvaner samt fedtfattig og fiberrig kost – rigeligt med vand og generelt et sundt liv – kan være med til at modarbejde og undgå ondt i maven.

En af de ting, der kan komme ud af mavesmerter, er i øvrigt prutter. Og hvis du nogensinde har undret dig over stanken, kan vi anbefale artiklen “hvorfor lugter en prut?”

Kilde: Netdoktor.dkSundhed.dkApotek.dkSundhed.dkApotek.dk.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu