Ondt i ryggen kan starte et helt andet sted

22. maj 2019 16:49 | Af: Ritzau Fokus

Det slider på kroppen, hvis fødderne ikke fungerer som et ordentligt grundlag og afsæt. De rette sko kan afhjælpe problemerne.

Del:

Når du løfter tæerne, så sker der faktisk en hel del – og langtfra kun i din fod. Musklerne er nemlig forbundet hele vejen op til din tunge.

Og kroppens fundament – fødderne – kan spille en rolle for smerter, der sidder nogle helt andre steder.

– Går man forkert på fødderne, går det hele vejen op gennem kroppen, fortæller Arthur Rud Knudsen, som er ortopædiskomager og klinisk konsulent i sundhedsvirksomheden Sahva.

Det hænger sammen med muskelfascierne, som kan sammenlignes med en strømpe rundt om musklen.

Muskelfascierne er forbundet som perler på en snor – og derfor kan den ene muskel have stor betydning for den anden.

– Står man forkert på foden, så hiver man forkert i de muskler. Og også i skelettet. For det meste vil det gå ud over lænden, skuldrene, nakken eller lægmusklerne, siger Arthur Rud Knudsen.

Svært at se

Når du går helt almindeligt, bruger du faktisk næsten samtlige muskler. Og derfor kan det være en god idé at få en til at se på, hvordan du egentlig går.

Det er rigtig svært selv at se, om man går på en uhensigtsmæssig måde, forklarer han. Det kan man gøre ved at få en til at studere en bagfra, mens man går.

Og hvis gangen eller fodstillingen virker uharmonisk, kan det være indikation på problemer. Her bør man få en professionel til at lave en ganganalyse.

Sådan lyder rådet fra Pia Bondorph, som er fodterapeut i Klinik for Fodterapi og fagkonsulent hos Danske Fodterapeuter.

– Hvis du afbalancerer og udligner ved hjælp af skoene, så får du en helt anden gangafvikling, siger Pia Bondorph.

Find den rigtige sko

Den professionelle kan rådgive om, hvilken type af sko der kan være med til at afhjælpe og udligne eventuelle problemstillinger i foden.

Arthur Rud Knudsen sammenligner foden med en fjeder. Når den fungerer, som den skal, så hjælper den til at sparke os videre – skridt for skridt.

Men virker fjederen ikke, som den skal, så opstår balladen.

– Hvis man falder ned i svangen, så kommer leddene og mellemfoden til at ligge forkert i forhold til hinanden, og så låser de, siger Arthur Rud Knudsen og tilføjer:

– Så skal man bruge mere kraft, og det går ud over muskler og led.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu