ANNONCE

Op mod en mio. danskere kan få corona-symptomer

18. april 2020 19:01 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk

Pollensæsonen er i gang, og det betyder, at mod en mio. danskere kan opleve symptomer, der kan minde om COVID-19. Her får du hjælp til, hvordan du kender forskel.

Foråret er kommet til Danmark, og det betyder samtidig højsæson for løbende næser, nysen og røde øjne.

Pollensæsonen er nemlig i fuld gang – og selvom allergisymptomer aldrig er behagelige, er der netop i år med udbruddet af coronavirus ekstra grund til at være opmærksom for de op mod en million danskere, der anslås at lide af allergi.

Det fortæller professor og overlæge ved Allergicenteret på Odense Universitetshospital Carsten Bindslev-Jensen til dr.dk.

– Det vil blive et sandt helvede for en dårligt behandlet pollenallergiker, som nyser, får røde øjne og hoster, siger professoren og uddyber:

– Hvis de bevæger sig ud i samfundet og skal hen og handle, så nyser og hoster de. Der vil dem omkring dem måske tro, at vedkommende har coronavirus, og så vil der blive set skævt til dem.

Tidlig sæson

Hvis man som allergiker bliver bekymret, fordi ens allergisymptomer er begyndt tidligere end sædvanligt, er der en naturlig forklaring på det oplyser Karen Rasmussen, biolog og leder af pollentællingerne i Astma-Allergi Danmark i en pressemeddelelse.

– Den lune vinter og det solrige forår har trigget mange træer til at blomstre tidligt i år, og nu er det birketræernes tur til at springe ud og sende pollen afsted. Det er to uger tidligere end normalt, fortæller Karen Rasmussen

Lige nu er der sæson for elm og birk.

Sådan kender du forskel

Newsbreak.dk har tidligere spurgt læge Jette Blands ved Sundhedsstyrelsen, hvad man skal gøre, hvis man er i tvivl om ens symptomer kan være høfeber, allergi eller COVID-19.

– Man vil ofte kunne genkende sine symptomer fra tidligere år – og så vil ens normale allergimedicin som oftest hjælpe. Stoppet næse eller såkaldt løbenæse, som ses ved høfeber, er ikke typiske tegn på COVID-19, oplyser Jette Blands og fortsætter:

– Hvis symptomerne ikke er typiske dem, man plejer at have, og hvis ens normale allergimedicin ikke rigtig hjælper, kan man, hvis de er relativ lette, se tiden an, men ellers henvende sig til sin praktiserende læge.

Kontakt lægen ved tvivl

Hun understreger, at hvis man er i tvivl og har sværere vejrtrækningsbesvær, bør man altid kontakte sin praktiserende læge

– Ved høfeber vil man sjældent have feber – og ej heller muskelsmerter og ondt i halsen. Og som nævnt er hverken såkaldt ’løbenæse’ eller stoppet næse typiske symptomer ved COVID-19 og ej heller de typiske øjensymptomer (røde, kløende øjne, der løber i vand), der ofte er en del af høfebersygdommen, oplyser Jette Blands.

Er der symptomer på COVID-19, man som allergiker skal være særligt opmærksom på?

– Ja, moderate til svære symptomer fra luftvejene – herunder vejrtrækningsbesvær og feber og utilpashed, forværring af symptomer eller sygdom i flere dage. Men det gælder ikke kunne personer med allergiske sygdomme. Og her er det vigtigt man telefonisk kontakter sin læge, lægevagten eller akuttelefonen – og ikke møder op, siger Jette Blands.

I galleriet ovenfor kan du se, hvilke symptomer der er typiske tegn på henholdsvis høfeber og coronavirus.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu