ANNONCE

Desperat opkald til 112: – Det skal gå stærkt

19. april 2021 13:28 | Af: Claus Jessen, cj@newsbreak.dk og Ritzau Info

En 21-årig mand stak af efter at have kørt en femårig pige ihjel 28. oktober. Mandag er retssagen begyndt

Desperat opkald til 112: - Det skal gå stærkt
Efter trafikdrabet på Peter Bangs Vej i Valby 28. oktober sidste år lagde folk blomster til minde om den femårige pige, der mistede livet efter at være ramt af den 21-årige flugtbilist. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

En tidligere traumesygeplejerske ringede 112, efter at en bil om eftermiddagen 28. oktober sidste år bragede ind i en femårig pige og hendes mor på fortovet på Peter Bangs Vej i Valby.

Pigen mistede livet, og moren kom til skade.

Den 21-årige mand, der sad bag rattet i bilen, er tiltalt for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder ved at have kørt påvirket af kokain og lattergas.

Mandag er retssagen begyndt i Retten på Frederiksberg, og her afspiller anklager Kristian Kirk opkaldet, som sygeplejersken foretog efter ulykken.

– Det skal gå stærkt, siger sygeplejersken i opkaldet, hvor det hurtigt står klart, at der trods førstehjælp til pigen ikke var meget at gøre.

Voldsomt opkald

Opkaldet er voldsomt. Man kan høre moren skrige i baggrunden, og flere tilhørere i retten er tydeligt rørt af opkaldet. Det er den 21-årige tiltalte bilist også. Han sidder og kigger ned i bordet foran ham.

Sygeplejerskens mand overtog 112-opkaldet, og det stod klart, at den 21-årige var løbet fra ulykken.

– Chaufføren er stukket af, siger det mandlige vidne på optagelsen.

Bilen, der var den 21-åriges kærestes, stod dog tilbage, og mistanken rettede sig hurtigt imod den tiltalte. Samme aften blev han efterlyst med navn og billede. Dagen efter blev han anholdt og har siden siddet fængslet.

Skal forklare sig

Han erkender at have ført bilen og erkender uagtsomt manddrab, men nægter, at det skal have været under særligt skærpende omstændigheder. Senere mandag får han mulighed for at forklare sig i retten.

Ulykken på Peter Bangs Vej er langt fra den eneste anklage, som han står over for.

Allerede 19. januar 2019 var han involveret i en ulykke, der fik alvorlige konsekvenser for de implicerede. Kort før klokken 21 ramte han en sort bil, der var ved at foretage en U-vending på Ingerslevsgade i København.

Ifølge anklagemyndigheden kørte han for hurtigt og var påvirket af alkohol. Desuden virkede ABS-bremsesystemet ikke på bilen.

Den 21-årige erkender at have ført bilen, men er uenig i anklagemyndighedens udlægning.

35 forhold mod ham

Foruden de to ulykker er der en lang række andre forhold blandt andet om narkohandel og falske pengesedler. I alt er der i sagen 35 forhold.

Allerede i juni 2019 var der et anklageskrift i sagen om ulykken på Ingerslevsgade, men sagen havde endnu ikke været for retten, da den 21-årige igen var involveret i en ulykke i oktober 2020.

Anklager Kristian Kirk fortæller, at der er sket fejlhåndtering af sagen i anklagemyndigheden, som ikke reagerede på flere henvendelser om at få sagen for retten, hvilket han kalder “utilfredsstillende” og “beklageligt”.

Retssagen er sat til at vare otte dage.

Tændte debatten

I ugerne efter trafikdrabet tog debatten om straffen for vanvidsbilisme til. Nogle uger efter drabet gik en del på gaden for at deltage i fakkeltog til ære for den femårige pige.

Ikke overraskende var fakkeltoget også en markering af den stigende folkelige utilfredshed med strafferammen for vanvidsbilisme.

“En påvirket vanvidsbilist satte en brat stopper for en lille piges liv. En familie blev revet midt over. En tragedie der har påvirket os alle – ikke bare os som kendte Aya – men alle. Hvorfor skulle denne kønne lille og livsglade pige på så uforståelig måde rives bort ? Det spørgsmål er vi mange der sidder tilbage med. Svaret får vi aldrig. Enhver skal kunne færdes sikkert på byens veje. Ingen forældre skal være bekymret for at sende deres børn ud i trafikken”, skrev arrangøren i begivenheden under titlen “nok er nok”.

Smukt

Ekstra Bladet, der har dækket sagen intenst, har været i kontakt med moderen til den femårige pige. Kvinden blev også ramt ved ulykken, men overlevede. Hun sendte en skriftlig udtalelse til bladet i anledning af fakkeltoget:

“Jeg ønsker med fakkeloptoget at ære Ayas minde. Hun ville have fundet det smukt med alle de lysende fakler, hvis hun havde været her til at se det. Det er et ubærligt tab at miste min elskede datter på så urimelig vis. Jeg er taknemmelig for alle dem, som kommer og viser hende respekt og skænker hende kærlige tanker”, skrev moderen blandt andet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu