ANNONCE

Rasende betjente tiltalt for misbrug

13. marts 2021 11:06 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Betjente tvang tre personer til at gå hjem, da de ikke ville sige, hvem der kørte den bil, de stoppede

Rasende betjente tiltalt for misbrug
To betjente tog bilnøglerne fra tre personer, som måtte gå hjem, fordi de ikke ville fortælle, hvem der havde siddet bag rattet. Nu er betjentene tiltalt for at have brugt ulovlige midler for at få en tilståelse. En tredje betjent er tiltalt for at have misbrugt sin stilling ved at acceptere de to andres handling.(Arkivfoto), Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

To betjente er blevet tiltalt for at bruge ulovlige midler til at opnå en tilståelse, da de en novembernat standsede en bil med tre personer på Østjyske Motorvej ved Hedensted mellem Vejle og Horsens.

Desuden er de sammen med en tredje betjent, der var sagsleder på vagtcentralen, tiltalt for at misbruge deres stilling.

Det fremgår af anklageskriftet, som Ritzau er i besiddelse af.

Kort efter midnat den 24. november 2018 standsede en politipatrulje bilen med de tre personer på motorvejen.

De nærmere omstændigheder fremgår ikke af anklageskriftet, men betjentene vidste ikke, hvem af de tre, der havde kørt bilen – og ingen af de tre ville fortælle det.

Ifølge retsplejelovens paragraf 750 kan politiet ikke pålægge nogen at afgive forklaring, og politiet må ikke bruge tvang til at få nogen til at udtale sig.

Rasende betjente

Men de to politifolk var ifølge tiltalen rasende over, at de ikke kunne få at vide, hvem der havde siddet bag rattet. De låste bilen og tog bilnøglerne.

Til de tre personer sagde de ifølge anklageskriftet noget i retning af: “Nej, men så indrøm, hvem det er, der har kørt den bil der”, og “Alternativet er, at vi tager kraftedeme bilnøglen med, så kan I få lov til at gå herfra”.

Efter en snak med en sagsleder på vagtcentralen var det præcis det, der skete. Betjentene kørte afsted med bilnøglerne, og de tre personer fra bilen måtte gå hjem.

Hvis retten ikke vil dømme de to betjente for at have brugt ulovlige midler til at opnå en tilståelse, vil anklagemyndigheden have dem dømt for grov forsømmelse eller skødesløshed i tjenesten eller i “overholdelsen af de pligter, som tjenesten medfører”.

Sagslederen på vagtcentralen accepterede ifølge anklageskriftet, at de to betjente tog bilnøglerne, og han er derfor tiltalt for at have misbrugt sin stilling.

Sagen kommer for Retten i Horsens, der har afsat tre dage til den, sidst på måneden.

Fakta

Det er betjentene tiltalt for

To betjente er tiltalt for at bruge ulovlige midler for at fremtvinge en tilståelse i strid med retsplejeloven. Hvis de ikke dømmes for det, vil anklagemyndigheden have dem dømt for pligtforsømmelse.

Sammen med en tredje betjent, der godkendte deres handlinger, er de desuden tiltalt for at misbruge deres stilling.

Her er de paragraffer, der er på spil i sagen:

* Retsplejeloven:

Paragraf 750: Politiet kan foretage afhøringer, men kan ikke pålægge nogen at afgive forklaring, og ingen tvang må anvendes for at få nogen til at udtale sig. Enhver er dog pligtig på forlangende at opgive navn, adresse og fødselsdato til politiet. Undladelse heraf straffes med bøde.

* Straffeloven:

Paragraf 147: Når nogen, hvem det påhviler at virke til håndhævelse af statens straffemyndighed, derved anvender ulovlige midler for at opnå tilståelse eller forklaring eller foretager en lovstridig anholdelse, fængsling, ransagning eller beslaglæggelse, straffes han med bøde eller fængsel indtil 3 år.

Paragraf 150: Når nogen, som virker i offentlig tjeneste eller hverv, misbruger sin stilling til at tvinge nogen til at gøre, tåle eller undlade noget, straffes han med fængsel indtil 3 år.

Paragraf 155, 1. punktum: 155. Misbruger nogen, som virker i offentlig tjeneste eller hverv, sin stilling til at krænke privates eller det offentliges ret, straffes han med bøde eller fængsel indtil 4 måneder.

Paragraf 157: Når nogen, som virker i offentlig tjeneste eller hverv, gør sig skyldig i grov eller oftere gentagen forsømmelse eller skødesløshed i tjenestens eller hvervets udførelse eller i overholdelsen af de pligter, som tjenesten eller hvervet medfører, straffes den pågældende med bøde eller fængsel indtil 4 måneder.

Kilder: Anklageskriftet i sagen, retsplejeloven, straffeloven/Ritzau

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu