ANNONCE

Lange køer til gratis lyntest

12. december 2020 11:17 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk og Ritzau Info

Men de er ikke for alle

Regeringen har besluttet at tage lyntest i brug som en del af kampen mod coronavirus og har sammen med regionerne indgået en aftale med Falck.

Allerede lørdag er det muligt at få en gratis lyntest 12 steder i landet hos Falck, som lige nu kan teste 5000 dagligt. Det tal skal efter planen tidobles på kort tid til 50.000. Og der er rift om, at blive testet, viser de lange køer ved teststederne.

Men selv om de hurtige test kan give et svar på 15-30 minutter, skal de ikke bruges af alle.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at den i næste uge vil komme med helt konkrete anbefalinger til, hvordan lyntest mere systematisk skal tages i brug.

Ikke for folk med symptomer

De nuværende anbefalinger lyder, at lyntest ikke er for folk med symptomer for coronavirus, nære kontakter til smittede eller sundhedspersonale, som skal testes som normalt.

Sundhedsstyrelsen ser først og fremmest lyntest som et værktøj til at screene en større gruppe – for eksempel ansatte på et slagteri eller beboere på et kollegie.

De kan også bruges, hvis man vil testes forud for en begivenhed – for eksempel inden jul – men ikke hvis man skal være sammen med en person i risikogruppen – herunder ældre og kronisk syge.

Kan finde de mest smitsomme

Ifølge Hans Jørgen Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, kan lyntest finde de mest smitsomme, som har ikke symptomer.

Fakta

I disse situationer kan man overveje lyntest

Lyntest giver svar på 15-30 minutter, men er til gengæld langtfra lige så præcise som PCR-test. Ifølge Sundhedsstyrelsen er de det kun i 50 procent af tilfældene.

* Lyntest skal ifølge Sundhedsstyrelsen først og fremmest ses som et screeningsværktøj i situationer, hvor man ikke vil tage en normal PCR-test.

* Det kan være arbejdspladser med særlig risiko for smitte – for eksempel slagterier eller steder, hvor folk bor tæt sammen såsom kollegier.

* Man kan overveje at bruge lyntest inden en begivenhed – for eksempel i forbindelse med julen. Det gælder dog ikke, hvis man skal mødes med en i risikogruppen, som blandt andet er ældre eller kronisk syge.

* På sigt kan de også anvendes i forbindelse med kulturbegivenheder – for eksempel teaterforestillinger, koncerter eller fodboldkampe.

* De kan også bruges som et supplement i sundhedsvæsenet, hvis man hurtigt skal i gang med behandlingen, men de skal hurtigt følges op med en PCR-test.

* Det samme gælder ved smitteudbrud på eksempelvis et plejehjem, hvor man hurtigt vil screen personale og beboere. Det skal dog følges op med en PCR-test.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Samtidig kan de tage toppen af det store pres, der er på det offentlige testsystem i øjeblikket med flere dages ventetid.

– De hurtige test kan fange dem, der har meget virus. Derimod siger de ikke ret meget om, hvorvidt man er smittet eller ikke smittet, fordi man godt kan bære noget virus, som testene ikke kan fange, da de ikke er så følsomme

– Det kan man så rette op ved at tage en ny test nogle dage senere, og hvis man så ikke er blevet smittet i mellemtiden og får en ny negativ test, er der en rimelig sikkerhed for, at man ikke har virusset, siger Hans Jørgen Kolmos.

50 procent sikkerhed

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der en sikkerhed på cirka 50 procent, mens de normale PCR-test har en sikkerhed på 98 procent.

Hos SF ser sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen de hurtige test som en nødløsning.

– Antigentest (lyntest, red.) er en nødløsning – ikke lige så sikker som PCR-testen i testcentre. For mange falske negative, men de positive test betyder smittet og dermed isolation. Bedre end ingenting, skriver hun på Twitter.

Hos Venstre er sundhedsordfører Martin Geertsen derimod meget begejstret for de hurtige test, skriver han på Twitter.

Partiet har længe efterlyst, at private firmaer bliver inddraget i testningen for at få bugt med ventetiderne.

Fakta

Hold virusset væk

Sådan undgår du at blive smittet med coronavirus Covid-19:

– Vask dine hænder tit, eller brug håndsprit.

– Brug mundbind

– Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder.

– Begræns den fysiske kontakt, og undgå håndtryk, kindkys og kram.

– Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen.

– Hvis du er ældre eller kronisk syg, så hold afstand, og bed andre tage hensyn.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu