ANNONCE

Rask Britta Nielsen i retten: Sagen genoptages

25. november 2019 10:41 | Af: Ritzau Fokus

Mandag tager Københavns Byret hul på vidneafhøringerne af Britta Nielsens tidligere kolleger.

Den svindelanklagede Britta Nielsen er kommet sig over sin sygdom og er mandag mødt i retten ved Københavns Byret.

Dermed kan sagen genoptages, og planen mandag er, at flere af Britta Nielsens tidligere kolleger skal vidne.

Oprindeligt var planen, at vidneafhøringerne skulle være indledt i fredags, men retsmødet nåede aldrig at komme i gang.

Omkring en halv time før, det skulle være startet, fik retten en mail om, at Britta Nielsen var syg og dermed ikke kunne møde.

Hjerteproblemer

Når man er tiltalt i en straffesag, har man krav på at være til stede. En sag kan godt fortsætte, hvis den tiltalte giver samtykke. Men det gjorde Britta Nielsen ikke fredag, og derfor blev retsmødet aflyst.

På sagens første dag i oktober fik Britta Nielsen et ildebefindende og blev hentet af en ambulance. I den forbindelse blev det oplyst af hendes forsvarer, advokat Nima Nabipour, at hun lider af hjerteproblemer.

Om sygemeldingen fredag har noget at gøre med Nielsens ildebefindende er uvist. Af hensyn til sin tavshedspligt ønskede Nabipour i fredags ikke at fortælle, hvad hun fejlede.

Presset program

Tidsplanen i sagen er under hårdt pres og er skredet gevaldigt. Egentlig skulle der have været dom i slutningen af november, men det løb er kørt for længst.

Faktisk er det uvist, hvornår sagen afsluttes.

Retsformanden vil meget gerne have, at der berammes endnu en dag i retten, men Nima Nabipour har oplyst, at han har en meget stram kalender og derfor vil have meget svært ved at presse en ekstra dag ind på denne side af nytår.

Britta Nielsen er tiltalt for gennem sit arbejde i Socialstyrelsen at have svindlet styrelsen for omkring 117 millioner kroner gennem 25 år.

Hun har erkendt at have overført penge til sig selv, men hun erkender ikke fuldt ud, da hun ikke kan huske det hele.

Fakta

Sagen om Anna Britta Troelsgaard Nielsen

* Sagens hovedperson, Anna Britta Troelsgaard Nielsen, var afdelingsleder i Socialstyrelsen frem til 26. september 2018.

* Hun er tiltalt for at have svindlet for 117 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsens satspuljemidler til egne konti.

* Ifølge anklageskriftet overførte den 64-årige kvinde offentlige tilskudsmidler til sig selv over 300 gange. Det skete i perioden fra 1993 til 2018.

* Hun er ud over groft bedrageri også tiltalt for embedsmisbrug og dokumentfalsk.

* 30. oktober blev Britta Nielsens 38-årige søn anholdt i Johannesburgs internationale lufthavn i Sydafrika. Han er sigtet for groft bedrageri til 3,6 millioner kroner.

* 5. november blev Britta Nielsen anholdt i en lejlighed i Johannesburg. Hun rejste efterfølgende frivilligt hjem til Danmark.

* 10. november blev mor og søn varetægtsfængslet frem til 4. december i København. Siden er fængslingen blevet forlænget flere gange.

* Britta Nielsens to døtre er ligesom sønnen sigtet for groft hæleri ved at have brugt af de penge, som deres mor angiveligt har svindlet sig til. Politi og anklagemyndighed har dog ikke krævet døtrene varetægtsfængslet.

* 29. januar kom det frem, at Britta Nielsens svigersøn også er sigtet i sagen.

* 1. marts blev der offentliggjort to eksterne undersøgelser om sagen. Det forsvundne beløb blev løftet til 120,6 millioner kroner, men det kan ikke udelukkes, at det er større.

* Anklagemyndigheden ønsker ikke at gå nærmere ind i forskellen på godt tre millioner kroner mellem det forsvundne beløbs størrelse sammenlignet med det beløb, som Britta Nielsen er tiltalt for. Ifølge anklagemyndigheden kan der føres bevis ved domstolene for de 117 millioner kroner.

Kilder: Ritzau, Børne- og Socialministeriet, PWC og Kammeradvokaten.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu