ANNONCE

Vilde fester: Minister overvejer indgreb

17. august 2020 19:08 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Partybusser mener ikke at være underlagt coronarestriktioner, men minister er af en anden holdning.

Vilde fester: Minister overvejer indgreb
Der vil nu blive holdt skarpt øje fra ministerens side. Arkivfoto: Scanpix

De såkaldte partybusser er underlagt coronarestriktioner, og derfor skal de overholde regler om forsamlingsforbud samt åbningstider.

Det slår transportminister Benny Engelbrecht (S) fast på Twitter. Det sker, efter blandt andet festbusfirmaet Barbussen.dk har sagt til DR, at firmaet ikke mener at være underlagt restriktioner.

– Partybusser er ikke rutekørsel, og derfor kan de heller ikke omgå hverken forsamlingsforbud eller åbningstider. De skal følge fuldstændig samme regler, som andre, der holder en fest – hvad enten det er privatfest, eller de kører som en rullende bar.

– Jeg vil følge det her nøje og seriøst overveje, om der er brug for at lave særregler for den type arrangementer, skriver transportministeren på Twitter.

Rullende festlokale

En partybus er en normal bus, der er blevet omdannet til et festlokale. Man kan leje busserne til eksempelvis en polterabend.

Lørdag sagde Lasse Korthsen fra Barbussen.dk til DR, at han har booket fuldt op af ture med festbusser indtil slutningen af september, og at han agter at gennemføre turene.

Det har fået ministeren til tasterne. Benny Engelbrecht uddyber dog ikke, hvilke særregler der kan laves for de rullende fester.

Skarp opfordring

Ministeren skriver desuden, at han kraftigt opfordrer partybusserne til at gøre alt, hvad de kan, for at forhindre smittespredning med coronavirus.

Partybusserne kører blandt andet i Aarhus, der har været centrum for stigende smittetal den seneste tid. Her er der blandt andet kommet krav om mundbind i den offentlige transport. Tiltaget bliver landsdækkende på lørdag.

– Jeg ved ikke, hvilken type fester de sælger, og hvordan de sikrer deres kunder, men jeg vil meget kraftigt opfordre til, at alle gør, hvad de kan for at undgå smittespredning, skriver Benny Engelbrecht på Twitter.

Ministeren får desuden politisk opbakning på mediet, hvor SF’s gruppeformand, Jacob Mark, skriver, at der er “god grund” til at kigge nærmere på sagen.

Stigende smitte

Fra søndag til mandag er antallet af personer indlagt smittet med coronavirus steget med fire til 16. Det er første gang i en rum tid, at antallet af indlagte faktisk stiger igen. Det fremgår af mandagens opdatering fra Statens Serum Institut (SSI), at én person er lagt i respirator.

Dermed er en sund nedadgående kurve ellers desværre knækket. Lørdag var det første gang i fem måneder, at ingen personer var indlagt på intensivafdeling smittet med coronavirus. Til gengæld er der heller ikke det seneste døgn registreret dødsfald, der kan relateres til coronavirus.

Selve smittetallet fortsætter dog med at stige hastigt. I en uge er der dagligt registreret mere end 100 nye smittetilfælde i Danmark. Mellem søndag og mandag har 123 fået et positivt svar på deres podning for Covid-19. Som resultat af det stigende smittetal, indføres der fra lørdag 22. august krav om mundbind i al offentlig transport i Danmark.

Henover det seneste døgn er 17.287 personer blevet testet for coronavirus. Det samlede antal af testede er på over 1,4 millioner. Det svarer til en fjerdedel af Danmarks befolkning.

Stiger – men det falder

Forklaringen på, hvorfor smittetallet kan stige så hastigt, mens antallet af indlagte indtil nu er raslet ned, er flerdelt. Især handler det dog om, at det forholdsvis er unge mennesker, der er raske, som bliver smittet ved de igangværende lokale udbrud.

Det sagde professor og ledende overlæge Lars Østergaard fra Aarhus Universitetshospital til Ritzau søndag. De unge og raske har ikke i samme grad behov for behandling på sygehus, selvom de bliver smittet med Covid-19.

Langt de fleste dødsfald i Danmark er forbundet med såkaldt komorbiditet. Det betyder, at der er en eller flere sygdomme til stede sammen med Covid-19. Ud af de i alt 621 dødsfald i Danmark, der kan relateres til Covid-19, er 83 procent forbundet med komorbiditet. Desuden er det overvejende ældre, der dør med coronavirus. I Danmark er blot en enkelt mand under 50 år død.

Herhjemme regnes ens død med i statistikken, hvis den indtræffer inden for 30 dage fra en positiv test. Det betyder derfor ikke nødvendigvis, at man er død af Covid-19.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu