Ekstremt smitsom lidelse breder sig: -Kan være tegn på en epidemi

18. december 2018 19:59 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Sidste år blev antallet af tilfælde af fnat næsten fordoblet, viser registertal. Fnat er smitsom og plagsom.

Ekstremt smitsom lidelse breder sig: -Kan være tegn på en epidemi
Praktiserende læger og hudafdelinger på sygehusene har i løbet af de seneste måneder behandlet et stigende antal patienter med fnat. Efterspørgslen på behandling er så stor, at apotekerne melder udsolgt af tabletter. Creme er ligeså virksomt, men det kræver en grundig indsats, siger professor. Foto: Science Photo Library/Scanpix

Sidste år gravede fnatmider sig ind under huden på næsten dobbelt så mange som i 2016.

Det viser tal fra www.sundhedsdata.dk.

Efter i flere år at have registreret omkring 400 til 500 ambulante besøg som følge af fnat blev der sidste år registreret 968 tilfælde.

Fnat er en smitsom hudsygdom, der er fremkaldt af fnatmider. Miderne lever i huden, hvor de gnaver gange og fremkalder kløe. Kløen vil på et tidspunkt sprede sig til hele kroppen.

DR Nyheder har talt med flere afdelinger på hospitaler, der har været i kontakt med de mange nye tilfælde af fnat.

På Odense Universitetshospital har man oplevet, at antallet af tilfælde er steget voldsomt. Det fortæller Sanne Thil Eriksen, der er afdelingssygeplejerske til DR.

– Hvor vi før så omkring 14 om måneden, så har vi været oppe at se 81 på en måned her i det seneste år, siger hun til DR.

Fakta

Fnat

  • Fnat (scabies) forårsages af infestation med fnatmiden, der er 0,25 mm stor og kun kan ses med lup. Det mest fremherskende symptom er ret pludselig udvikling af intens, generaliseret kløe, som oftest opstår 2-6 uger efter smittetidspunktet for dem, der er smittet første gang. Kløen er værst ved sengetid, da varmen får fnatmiderne til at være mere aktive. Fnatmiden kan overleve uden for kroppen i op til 36 timer ved stuetemperatur
  • Hudsymptomer viser sig som udslæt med små blegner eller vabler, specielt i den tynde hud ved fingermellemrummene og på fingre, ved albuer, brystpartiet og i skridtet. Efterhånden ses også kradsningsmærker på grund af kraftig kløe. Smitte kræver tæt hudkontakt og ses kun hos seksualpartnere, tæt familie og efter plejeprocedurer.
  • Der bør altid stilles en sikker diagnose hos indekspatienten, enten ved identifikation af levende mide eller scabiesgang, da dette er et unikt klinisk tegn.
  • Hos patienter med nedsat immunitet og ældre kan fnat i sjældne tilfælde have form som norsk fnat uden kløe. Norsk fnat er ikke en speciel fnatmide, men en betegnelse for udtalt infestation med fnat med tusindvis af fnatmider i skorpet, skællende hud, hvorfor smitte forekommer ved mindste berøring. Diagnosen norsk fnat bør stilles af en dermatolog.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

– Vi ser måske flere, end vi burde gøre, men for patienternes skyld tager vi dem ind, for det klør rigtig, rigtig meget.

Samme besked lyder fra hudafdelingen på Bispebjerg.

– Det kan meget vel være tegn på en epidemi, siger Carsten Sand, overlæge på afdelingen, til DR, om de mange tilfælde.

Måske et større problem end som så

Han mener, at der meget vel kan være tale om et problem på europæisk plan.

Tidligere på måneden skrev flere danske medier herunder TV2 og Ekstra Bladet, at Vejstrup Efterskole i Svendborg måtte lukke på grund af fnat.

250 elever blev sendt hjem, fordi man ville af med de fnatmider, der havde generet ti elever, inden de spredte sig.

Da fnat også spreder sig gennem stof såsom sengetøj, består en behandling ikke kun af den enkelte person, men også af vask ved 60 grader af sengetøj og tøj.

Hvis ens tøj ikke tåler så høje grader, kan det lægges i fryseren.

Efter to til fire dage uden kontakt til hud vil miden dø.

Dræb bakterier og støvmider ved høje grader

Bakterier og støvmider i tøjet forsvinder kun, når de er døde. Nogle dør ved 60°C, mens mere hårdføre bakterier først dør ved 90°C.

Dræb bakterier og støvmider ved at følge Sundhedsstyrelsen anbefalinger for tøjvask hos en almindelig familie.

Undertøj, linned, håndklæder, viskestykker, karklude og lignende bør vaskes ved 60°C.

Har en person i din familie lus, fnat, smitsom sygdom med bakterier, virus eller svampe skal du vaske tøjet ved 60°C for at undgå smitte i familien. Er du syg, er det derfor praktisk at gå i tøj, der tåler 60°C.

Er der pletter af blod, afføring, diarré, opkast eller urin bør vasketemperaturen være 90°C.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu