Nødretstilstand: Vild storm rammer ferieområde

13. juli 2019 21:02 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Med minder om orkanen Katrinas ødelæggelser i erindringen gør indbyggerne i Louisiana klar til ny mulig orkan.

Del:

Opdatering: Det Nationale Orkancenter (NHC) siger, at Barry nu ikke længere er en orkan, men en tropisk storm.

Men der advares om, at der kan kommet meget kraftig regn og voldsom blæst.

Original artikel:

Millioner af borgere i den amerikanske delstat Louisiana gør sig klar til, at vejrsystemet Barry rammer land senere lørdag.

Lørdag ved 17-tiden dansk tid har Det Nationale Orkancenter (NHC) i USA opgraderet stormen Barry til en orkan i kategori et på orkanskalaen, der har fem kategorier med fem som den kraftigste.

Men en orkan er også kraftig, og den har i øjeblikket vindstød på 120 kilometer i timen, siger NHC.

De seneste dage har advarsler om, at Barry risikerer at tage ødelæggende regnskyl og oversvømmelser med sig ind over delstaten, floreret i medierne.

Forbereder sig

De seneste dage har det floreret med advarsler om, at stormen risikerer at tage ødelæggende regnskyl og oversvømmelser med sig ind over delstaten.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Klar til evakuering

Myndighederne har gjort klar til at evakuere indbyggere, flyselskaber aflyser afgange, og dæmninger er blevet lukket rundt omkring i den sydlige delstat.

Foranstaltningerne er truffet, efter at USA’s nationale orkancenter (NHC) vurderer, at stormen kan stige til orkanstyrke, når den buldrer ind over staten.

Fredag eftermiddag dansk tid meddelte USA’s præsident, at der blev indført nødretstilstand i staten.

Fakta

Tropiske orkaner lever af havet

  • Tropiske orkaner starter deres tilværelse over et varmt hav, omkring 26 – 27 °C varmt. Hovedenergikilden til tropiske orkaner stammer fra fordampning fra havoverfladen. Energien tilføres orkanen ved frigørelse af varme i forbindelse med skydannelse.
  • Fordampningen skal være kraftig fra havoverfladen for at få dannet en rigtig tropisk orkan og dette sker kun, når vandtemperaturen er så høj. Derudover kræves den afbøjende kraft – der påvirker alle ting, der bevæger sig på den roterende Jord – corioliskraften. De tropiske orkaner opstår derfor kun mellem de subtropiske højtryk og ca. 5° fra Ækvator, da havet her er tilstrækkeligt varmt og afbøjningskraften er tilstede. På selve ækvator er corioliskraften nemlig 0.
  • Overordnet kan man sige at en tropisk cyklon er en hvirvel i atmosfæren med vedvarende vinde ≥ 32,7 meter pr. sekund. Der er en veldefineret hvirvlende bevægelse med en størrelsesorden på gennemsnitlig ca. 500 kilometer. En organiseret voldsom opstigning af luft (læs: tordenbyger) giver skyspiralerne Der er meget lavt lufttryk i centret, og stærke vinde, der giver store bølger samt voldsom nedbør.
  • En tropisk orkan starter i det små – som en tropisk hvirvel af tordenvejr med meget moderate vindhastigheder. Nogle af dem udvikler sig dog hurtigt til en tropisk storm, og hvis dette sker, får stormen et nummer og følges derefter nøje. Indimellem, men heldigvis sjældent, udvikler stormen sig til en tropisk orkan og nu får den så et på forhånd aftalt navn f.eks. “Katrina”, samtidig med at det store beredskab træder i kraft (se mere om tropiske orkaner’s navne på National Hurricane Center’s hjemmeside http://www.nhc.noaa.gov).

Kilde: DMI

Barry ventes at aftage i styrke, efterhånden som den bevæger sig ind i landet.

Fredag eftermiddag dansk tid meddelte USA’s præsident, at der blev indført nødretstilstand i staten.

Reuters skrev, at myndighederne frygter, at uvejret kan blive lige så kraftigt som orkanen Katrina, der ramte i 2005 og tog hårdt på Louisiana.

Udenrigsministeriet advarer

Udenrigsministeriets Borgerservice advarer da også  om Barry. Det fortæller om nødretstilstanden og opfordrer til at følge de lokale myndigheders anvisninger.

Derudover anbefales også at hente app’en ‘rejseklar’ og at tilmelde sig ‘Danskerlisten’.

Du kan finde Rejseklar til Android HER og til ios HER.

Danskerlisten finder du HER.

Risikerer isolation

Flere byer som Plaquemines Parish, der ligger lavt i landet, risikerer at blive isoleret, når vejene omkring lukkes som nødforanstaltning.

Nogle af byens borgere har søgt ly i det offentlige kulturhus. Andre har taget turen længere ind i landet for at være hos venner og familie af frygt for det, som NHC har kaldt “livstruende oversvømmelser”.

Artiklen fortsætter under videoen
[YouPlaySinglePlayer video=”1765,1858,215916″ yot yod yos ap]

Byen New Orleans er velforberedt. Det meddeler John Bel Edwards, der er guvernør i Louisiana, og han opfordrer borgere i staten til at være på vagt.

– Ingen bør tage let på denne storm, og jeg opfordrer alle til at holde sig informeret, siger han på Twitter.

Myndighederne opfordrer borgerne til at holde sig fra gaderne.

Katrina er den mest ødelæggende i USA’s historie. Mindst 1200 mennesker omkom. De fleste af dem mistede livet i New Orleans i Louisiana.

Fakta

Orkanen Katrina

* Orkanen Katrina blev dannet over Bahamas 23. august 2005 og ramte i første omgang Florida.

* Derefter bevægede den sig over Den Mexicanske Golf og voksede sig voldsom. Den gik i land 29. august mellem Louisiana og Mississippi.

* Katrina er den sjettekraftigste atlantiske orkan, der er registreret, og den tredjekraftigste, der er gået i land.

* Flere end 1800 mennesker mistede livet i orkanen og de efterfølgende oversvømmelser.

* Flest menneskeliv gik tabt i New Orleans i Louisiana, hvor digerne brød sammen. Omkring 80 procent af byen blev oversvømmet.

* Flere end en million mennesker blev fordrevet fra deres hjem, og orkanen forårsagede ødelæggelser for 75 milliarder dollar (over 485 milliarder kroner).

Kilder: Reuters, National Geographic og CNN

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu