Pandaer er landet i Danmark

4. april 2019 20:06 | Af: Ritzau Fokus

De meget omtalte pandaer er landet i Danmark.

De to pandaer Xing Er og Mao Sun er efter en lang flyrejse fra Kina torsdag aften ankommet til Danmark og Københavns Lufthavn.

Pandaerne er udlånt til Danmark i 15 år og forventes at blive et stort trækplaster i Zoologisk Have i København, hvor der er opført et spritnyt pandaanlæg for 160 millioner kroner til havens nye beboere.

Af hensyn til pandaerne forbliver de i deres transportkasser, som først åbnes ved ankomsten til staldene i zoo.

Et symbol

I forbindelse med ankomsten er der en velkomstceremoni i lufthavnen. Her deltager blandt andre miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og den kinesiske ambassadør i Danmark.

Under ministerens tale ved ceremonien kalder Ellemann-Jensen pandaerne “et symbol på partnerskabet mellem Kina og Danmark”.

– Jeg vil gerne takke Kina for at lade os tage hånd om deres to skatte, siger ministeren blandt andet i sin tale.

Der er også mødt demonstranter op i form af Støttekomiteen for Tibet. Men kun i begrænset antal. De viftede blandt andet med tibetanske flag, men står uden for lufthavnen.

Det er med klar henvisning til Tibet-sagen, der handler om politiets håndtering af danske demonstrationer mod Kinas politik over for befolkningen i Tibet. Den sag går tilbage til 2012.

Som konsekvens af sagen afdækker en kommission – Tibetkommissionen – officielle kinesiske statsbesøg fra 1995 og frem.

10. april er der gallaåbning for pandaerne. Her deltager blandt andre dronning Margrethe. Dagen efter kan havens gæster se pandaerne.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu