FBI: Vi efterforsker Trump-russisk forbindelse

20. marts 2017 18:28 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Amerikanske FBI er i færd med en aktiv efterforskning af russisk manipulation af det amerikanske præsidentvalg

FBI: Vi efterforsker Trump-russisk forbindelse
Direktør for FBI James Comey bekræfter, at FBI efterforsker forbindelser mellem Rusland og Donald Trumps kampagne ved en høring i Kongressen. Foto: Zach Gibson/AFP

FBI bekræfter i en høring, at man har en aktiv efterforskning omkring Ruslands mulige indblanding i det amerikanske præsidentvalg samt forbindelser til præsident Donald Trump.

Det siger FBI’s chef, James Comey, i en åben høring i Kongressen.

Efterforskningen involverer potentielle relationer mellem medlemmer af Donald Trumps stab og Rusland samt et potentielt aktivt samarbejde mellem Rusland og Donald Trumps kampagne.

– FBI undersøger Ruslands manipulation i valgkampen. Det inkluderer forbindelser mellem medlemmer af Trumps kampagne og Rusland samt muligt samarbejde.

– Det er en igangværende efterforskning, der er fortrolig. Så jeg kan ikke sige mere om, hvem den inkluderer, eller hvad der er fundet, siger James Comey.

Frustrerende

Han advarer imod at drage konklusioner, når han ikke kan svare på spørgsmål.

– Jeg ved, at det er meget frustrerende, at jeg ikke kan svare på alt, siger James Comey.

Han siger derudover, at det ikke er til at sige, hvor lang tid efterforskningen vil fortsætte.

En talsmand for præsident Donald Trump skriver ifølge nyhedsbureauet AFP i en kommentar til James Comeys udtalelser:

– Der er ingen beviser for Trump-russisk samarbejde, og der er ingen beviser for en Trump-Rusland skandale.

I åbningen til høringen, hvor også chefen for efterretningstjenesten NSA, Mike Rogers, afgiver forklaring, sagde komitéens næstformand, Adam Schiff:

– Hvis der er sket et aktivt samarbejde, vil det være det mest chokerende forræderi mod vores demokrati i dets historie, sagde han.

Ud over at bekræfte, at FBI har en aktiv efterforskning af mulig russisk manipulation i valget, sagde James Comey om de mange læk, der har været om forbindelser mellem Trump-kampagnen og Rusland:

– Læk er en alvorlig, alvorlig forbrydelse, der skal efterforskes.

Afviser selv aflytning

I samme ombæring afviser FBI-chefen, at FBI eller andre dele af USA’s justitsmyndigheder har aflyttet præsident Donald Trump.

Præsident Donald Trump anklagede i en stribe beskeder på det sociale medie Twitter tidligere præsident Barack Obama for at have aflyttet Trumps kampagne ved præsidentvalget i 2016.

– Med hensyn til Trumps tweets omkring aflytningen har jeg ingen information, der støtter de anklager. Og vi har undersøgt det grundigt i FBI.

– Justitsministeriet har bedt mig om at dele med jer, at det samme gæler for dem og alle deres afdelinger. Der er intet, der støtter de anklager, siger James Comey.

Han redegjorde derefter for, hvordan det amerikanske retssystem virker. Det indebærer, at en præsident ikke kan beordre aflytninger, da det altid skal igennem en uafhængig domstol.

– Det er slet ikke noget, en præsident kan, siger Comey.

Chefen for efterretningstjenesten NSA, Mike Rogers, siger derudover, at der ikke er beviser for, at Barack Obama skal have bedt andre lande om at spionere mod Donald Trump.

Det er anklager, præsident Donald Trump ligeledes er kommet med ved flere lejligheder.

/ritzau/

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu