ANNONCE

Indfører udgangsforbud og erklærer national krise

14. oktober 2020 21:36 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

I Frankrig går det knap så godt.

Indfører udgangsforbud og erklærer national krise
En kvinde følger med, mens præsident Emmanuel Macron taler til befolkningen på fransk tv og forklarer nødvendigheden af at indføre udgangsforbud i Paris og otte andre storbyer i Frankrig. Foto: Eric Gaillard/Reuters

Med cirka 100.000 nye smittetilfælde om dagen har Europa overhalet USA. Det skriver Reuters. Det hører dog med til historien, at der bor mere end dobbelt så mange mennesker i Europa som i USA.

I flere europæiske lande har smitten været kraftigt tiltagende, og restriktioner er blevet indført. I mange lande har restauranter og barer begrænsede åbningstider, og det er påkrævet at bære mundbind i forskellige situationer.

Det tager de nu skridtet videre i Frankrig, hvor præsident Emmanuel Macron onsdag aften i en tale til nation erklærede national sundhedskrise. Det indebærer et natligt udgangsforbud i ni storbyer. Ud over hovedstaden Paris er det Grenoble, Lille, Rouen, Lyon, Aix-Marseille, Saint-Étienne, Toulouse og Montpellier.

Bekymrende

Coronapandemien er en sundhedskatastrofe, der bringer befolkningens liv i fare.

Derfor berettiger det regeringen til at genindføre strenge tiltag for at få bugt med smitten, hedder det i meddelelsen fra regeringen, der kom kort inden, præsidenten gik på tv. Stigningen i antallet af smittede er “bekymrende”, siger præsidenten.

– Dette virus er farligt og alvorligt for alle. Det er ikke kun farligt for alle dem, der nu er smittede. Det er også alle de hundredtusinder, der har haft smitten. Nogle af dem mærker alvorlige eftervirkninger, som vi endnu ikke kender til fulde, siger præsidenten.

På grund af det stigende smittetal går Frankrig derfor i kriseberedskab fra lørdag. Det giver myndighederne mulighed for at indføre nye restriktioner.

– Vi bliver nødt til at handle. Vi bliver nødt til at bremse spredningen af virusset, siger Macron.

1000 kroner i bøde

Beboerne i de værst ramte storbyer må fra på lørdag ikke være ude mellem klokken 21 og 06. Alle, der er ude i dette tidsrum, skal have en god grund til det, understreger præsidenten. Brud på udgangsforbuddet vil medføre en bøde på 135 euro (1000 kroner), tilføjer han.

Forbuddet gælder i fire uger, hvor det er slut med at gå på restaurant og besøge venner, siger præsidenten.

– Vores mål er at nedbringe de private kontakter, det er de farligste. Vi kommer for tæt på hinanden, siger han. Ideelt set bør man ikke være mere end seks mennesker omkring et bord, tilføjer han.

Præsidenten mener ikke, at det er hensigtsmæssigt med en fuld nedlukning, som Frankrig oplevede tidligere på året.

– Vi har ikke mistet kontrollen, understreger Macron.

Han siger, at Frankrig nu befinder sig i anden bølge af coronaudbruddet – men at landet har lært meget af første bølge. De seneste tal fra de franske sundhedsmyndigheder viser, at der onsdag er 9100 coronapatienter indlagt på hospitaler rundt om i landet. Det er første gang siden 25. juni, at tallet er på det niveau.

Siden begyndelsen af året er 33.000 mennesker døde efter at være blevet smittet med coronavirus. Frankrig er kun det niende land i verden, der runder dette dødstal.

Fakta

Disse lande har højest dødstal

Frankrigs regering har onsdag besluttet igen at erklære national sundhedskrise. I et tv-interview meddeler præsident Emmanuel Macron blandt andet, at der fra lørdag indføres natligt udgangsforbud i hovedstaden Paris og otte andre storbyer.

Stramningerne kommer på en dag, hvor der er 9100 coronapatienter indlagt på franske hospitaler. Det er det højeste tal siden slutningen af juni.

Siden begyndelsen af året er 33.000 døde med corona i Frankrig. Frankrig er det niende land i verden, der runder det dødstal.

Ser man på dødstallet i forhold til landes indbyggertal, er Frankrig nummer 16 på listen over lande med en befolkning på mere end en million.

Her kan du se listen over coronadødsfald i forhold til indbyggertal i de ti lande med højeste dødstal samt andre udvalgte lande. I parentes angives de enkelte landes samlede indbyggertal.

1. Peru 104,5 døde per 100.000 indbyggere (i alt 32,0 millioner indbyggere).

2. Belgien 89,7 (11,4 millioner).

3. Bolivia 73,6 (11,4 millioner).

4. Brasilien 72,1 (209,5 millioner).

5. Ecuador 71,6 (17,1 millioner).

6. Chile 71,5 (18,7 millioner).

7. Spanien 71,1 (46,7 millioner).

8. Mexico 66,9 (126,2 millioner).

9. USA 65,7 (327,2 millioner).

10. Storbritannien 64,6 (66,5 millioner).

12. Italien 60,0 (60,4 millioner).

13. Sverige 57,9 (10,2 millioner).

16. Frankrig 48,6 (67,0 millioner).

21. Iran 35,5 (81,8 millioner).

28. Canada 26,2 (37,1 millioner).

30. Schweiz 25,0 (8,5 millioner).

42. Rusland 15,8 (144,5 millioner).

48. Tyskland 11,7 (82,9 millioner).

49. Danmark 11,6 (5,8 millioner).

* Der kan være forskel på landenes opgørelsesmetoder, hvorfor sammenligninger bør tages med forbehold.

* Små lande er sorteret fra. Listen rummer kun lande med mere end en million indbyggere inklusive tilhørende territorier og besiddelser. For eksempel tæller Grønland og Færøerne med i de danske tal.

* Der er benyttet dødstal opgjort af Johns Hopkins University 14. oktober og sammenlignet med de senest tilgængelige indbyggertal fra de enkelte lande.

Kilder: Statista.com.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu