ANNONCE

Smitte-eksplosion fortsætter

19. september 2020 15:00 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Der er 135 flere smittede det seneste døgn i forhold til døgnet før.

Danmark har nu slået rekord i antallet af nye tilfælde af smitte med coronavirus. Det fremgår af tallene fra Statens Serum Institut (SSI), der er blevet opdateret lørdag klokken 14. Med 589 nye smittetilfælde det seneste døgn er det højeste antal nye tilfælde nu registreret, siden pandemien kom til landet i februar.

Vigtigt er det dog at pointere, at der testes langt flere personer i Danmark, end der gjorde i begyndelsen. Det vil uden tvivl udmønte sig i flere opdagede tilfælde. Mellem fredag og lørdag er der testet 26.423 personer, og der er udført mere end 50.000 tests. Nogle bliver nemlig testet mere end en gang.

Til sammenligning blev var der per 12. marts – dagen efter den historiske nedlukning af Danmark – udført i alt 2761 tests for smitte med ny coronavirus. Uanset hvad, tegner der sig et billede af en epidemi, der i særdeleshed stadig er aktiv.

Så det er nu, vi skal passe på, lyder det fra eksperter. Stigende smitte vil alt andet lige på sigt resultere i flere indlæggelser og i værste fald flere døde. Mellem fredag og lørdag er fire blevet indlagt, så der nu sammenlagt er 62 indlagte i Danmark. De fire på intensiv – af dem én i respirator.

De unge har taget rekord

I foråret hed det, at det i højeste grad var de midaldrende danskere – faktisk i særdeleshed mænd – der blev smittet med ny coronavirus. I løbet af sommeren var de nye smittetilfælde på et absolut minimum, men det har sammen med efteråret taget fart – men smittespredningen er startet et andet sted.

Der har nemlig nu været en så stor stigning i antallet af smittede i aldersgruppen 20 til 29, at det er den gruppe af danskere, hvor der samlet set er flest smittede. Ifølge SSIs data har 4032 fået et positivt testresultat.

Smitten er i mange tilfælde sporet af Styrelsen for Patientsikkerhed til private arrangementer og fester. Ikke desto mindre blev der per lørdag klokken 12 indført nye restriktioner, der skal hindre et aktivt natteliv.

Professor i molekylærbiologi Rune Hartmann, Aarhus Universitet, siger til Ritzau, at tallene tydeligt viser en aktiv epidemi.

– Det er ikke sådan, at jeg går i panik, når jeg hører om tallene. Der er indført skærpede restriktioner i København, som nu er udbredt til hele landet. Det synes jeg er fornuftigt. For det er ikke kun hovedstaden, der har mange smittede. Det har man også i Esbjerg, Nordjylland og det meste af Fyn, siger Rune Hartmann til Ritzau.

Han mener, vi vil kunne se effekten om en uges tid.

Fakta

Nye restriktioner gælder fra lørdag 19. september

* Restauranter, barer og caféer skal lukke klokken 22 i hele landet. Også hvis der er tale om private arrangementer på restaurationerne.

* Der indføres krav om mundbind eller visir, når man står eller går på en restaurant indføres i hele landet. Og det gælder både gæster og ansatte.

* Fester i private hjem bør også lukke klokken 22, men det er en anbefaling og ikke et lovfæstet krav.

* Både private og offentlige arbejdspladser opfordres til at lade medarbejdere arbejde hjemmefra, i det omfang det er “muligt og hensigtsmæssigt”.

* Der indføres skærpede besøgsrestriktioner på sygehuse og plejehjem.

* Forsamlingsforbuddet sænkes til 50 personer i hele landet. Arrangementer, hvor man sidder ned, vil det dog fortsat være tilladt at være op til 500 personer. Det gælder eksempelvis sports- og kulturarrangementer.

* Myndighederne opfordrer borgere til at rejse med offentlig transport uden for myldretiden.

* Derudover opfordres borgerne til generelt at begrænse deres sociale samvær.

* Restriktioner og anbefalinger gælder fra lørdag 19. september og indtil videre frem til 4. oktober. De er senere forlænget frem til 31. oktober.

Kilde: Regeringen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu