ANNONCE

Margrethe Vestager får toppost – igen

10. september 2019 13:33 | Af: Ritzau Fokus

Får flere opgaver.

Margrethe Vestager får toppost - igen
Margrethe Vestager får ansvar for det digitale område og fortsætter med konkurrence i den næste EU-Kommission, fortæller den kommende kommissionsformand, Ursula von der Leyen, tirsdag på et pressemøde i Bruxelles. Foto: François Walschaerts/AFP

EU’s kommende kommissionsformand, Ursula von der Leyen, havde en overraskelse med i posen, da hun præsenterede det hold, som – hun ønsker – skal udgøre EU-Kommissionen fra 1. november.

Der gik et “uhh” gennem pressesalen, da tyskeren afslørede, at Margrethe Vestager ud over en ny rolle som næstformand for det digitale område også skal fortsætte som konkurrencekommissær.

Det job har den danske kommissær fået både venner og uvenner for i de seneste fem år, da hun har udskrevet historisk store bøder til blandt andet amerikanske it-virksomheder som Google.

Det digitale område er en af Ursula von der Leyens seks hovedprioriteter for den næste EU-Kommission.

Vestager får desuden en særlig rolle som hovedansvarlig for en række underområder, som andre kommissærer har fået særligt ansvar for. Det gælder blandt andet det indre marked, innovation og job.

Hollænderen Frans Timmermans, som også i den afgående EU-Kommission er første næstformand, får ansvar for klimaet, der er en anden topprioritet for von der Leyen. Han får desuden hovedansvaret for en stribe andre områder.

Lærer af problemerne

Ursula von der Leyen har i lighed med nuværende kommissionsformand Jean-Claude Juncker besluttet at tildele ansvar til kommissærer fra lande, som har udfordringer med det konkrete område.

Det gælder i dette tilfælde eksempelvis Italiens kommissærkandidat, Paolo Gentiloni, som skal have ansvar for økonomi.

Italien har de seneste år hele tiden bevæget sig på kanten af det tilladte i finanspolitikken, og landet har – ifølge EU-Kommissionen – flere gange bevæget sig ud over kanten.

Det er også blevet bemærket, at irske Phil Hogan får ansvar for handel på et tidspunkt, hvor Storbritannien vil forlade EU.

Det er nu op til Europa-Parlamentet, om det kommissærhold, som Ursula von der Leyen, tirsdag har præsenteret, også skal tiltræde om lidt under to måneder.

Alle kandidater skal således igennem en individuel høring i relevante udvalg i EU-Parlamentet, som siden skal stemme om den samlede kommission.

Det sker normalt, at en eller flere kandidater må skiftes ud, før parlamentet vil godkende hele pakken.

Vestager havde ingen problemer, da hun var til høring i EU-Parlamentet første gang i 2014.

Fakta

Vejen til at blive kommissær

Ursula von der Leyen, den kommende formand for EU-Kommissionen, har tirsdag præsenteret sit kommissærhold på et pressemøde i Bruxelles.

Her er en kort gennemgang af processen med at skifte den politiske ledelse i EU-Kommissionen.

* 2. juli blev Ursula von der Leyen af EU-landenes stats- og regeringschefer udpeget som den næste formand for Europa-Kommissionen.

* 16. juli blev den 60-årige tysker godkendt af Europa-Parlamentet ved en afstemning i Strasbourg.

* I perioden herefter rejste von der Leyen rundt til EU’s hovedstæder for blandt andet at samle sit kommissærhold.

* 4. september sendte Italien – som det sidste medlemsland – et navn på en kommissærkandidat til Ursula von der Leyen, som kunne lægge de sidste kort i kabalen.

* 9. september udsendte EU-Kommissionen en liste over de bekræftede kommissærkandidater. Storbritannien har besluttet ikke at udpege en kandidat, da landet forventer at forlade EU 31. oktober.

* 10. september har Ursula von der Leyen præsenteret medlemmerne af sit kommissærkollegium, deres opgaver og kommissionens overordnede struktur.

* Kommissærkandidaterne skal i perioden 30. september til 8. oktober møde til høringer i relevante udvalg i Europa-Parlamentet.

* EU-Parlamentet skal herefter stemme om hele kommissærkollegiet. Det har, siden parlamentet fik denne rolle i 2004, været sådan, at en eller flere kandidater må skiftes ud for at opnå parlamentets endelige accept.

* På et EU-topmøde 17-18. oktober skal stats- og regeringscheferne formelt godkende kommissærkollegiet.

* 1. november kan Ursula von der Leyens hold af kommissærer tage fat på arbejdet. Hendes mandat løber til 31. oktober 2024.

Kilder: EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu