ANNONCE

Opkast og blodig diarré: Spis aldrig disse rå

12. september 2020 11:15 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Hyldebær indeholder giftstoffer, som giver opkast og blodig diarre ved forkert tilberedning. Til gengæld er forgiftningen let at undgå.

Det varer ikke længe, før hyldens bær bliver mørke og modne. Herefter kan de bruges i madlavningen, men det er ikke ligegyldigt, hvordan du anvender bærrene.

– Hyldebær kan give opkast og diarre, hvis man tilbereder dem forkert. Det har vi set flere eksempler på – blandt andet fra restauranter, siger Kirsten Pilegaard, der er seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet med speciale i toksikologi.

Rå hyldebær indeholder nemlig naturlige giftstoffer – såkaldte lektiner – som binder sig til tarmen. Spiser du dem, risikerer du akut madforgiftning.

– Der går typisk kun et par timer, før man får reaktionen, siger Kirsten Pilegaard.

Til gengæld er det relativt nemt at tilberede hyldebærrene. Sæt en timer på 15-20 minutter, hvor bærrene bulderkoger. Toksinerne bliver nemlig nedbrudt ved kogning.

– Et gammelt husmorråd lyder, at man skal koge til bærrene brister. Det er en fin regel at gå efter – uanset om man laver hyldebærsuppe, saft eller marmelader, siger Kirsten Pilegaard.

Spis dem ikke sådan

På nettet kan man også læse flere opskrifter, hvor hyldebærrene syltes til såkaldte fattigmandskapers.

Dette fraråder både Kirsten Pilegaard og miljøkemiker Lulu Krüger fra Fødevarestyrelsen dog på det kraftigste.

– Man kan sagtens vælge at sylte dem. Men de skal altså koges igennem først. Det er ikke tilstrækkeligt at overhælde bærrene med en kogende lage eller kogende vand, fastslår Lulu Krüger.

Det samme gælder, hvis du fryser bærrene for at gemme dem til senere på sæsonen. De toksiner, som giver dårlig mave, lader sig nemlig ikke påvirke af en tur i fryseren.

– Der er folk, som er blevet hundesyge af at spise frosne hyldebær. Det er ikke bedre end at tage dem direkte fra træet, siger Kirsten Pilegaard.

Hvis du koger bærrene 15-20 minutter – og derefter fryser dem ned – kan du til gengæld sagtens anvende dem i eksempelvis smoothies, bagværk og som topping.

Du kan for eksempel fryse de kogte bær i små bøtter eller isterningforme. På den måde får du “bouillonterninger”, som kan bruges i retter, der trænger til et strejf af sensommer.

I galleriet ovenfor kan du se flere eksempler på bær og planter i den danske natur, som du aldrig bør spise.

Fakta

Giftlinjen

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er blevet forgiftet, eller hvis du ved, at du er blevet forgiftet, kan du ringe til Giftlinjen. Giftlinjen er en telefonrådgivning, der døgnet rundt har læger og sygeplejersker på vagt.

De er eksperter inden for forgiftning, og de samarbejer med Arbejdstilsynet, Beredskabsstyrelsen, Danske Regioner, Sundhedsstyrelsen og mange andre organisationer.

“Giftlinjen samarbejder med forgiftningsrådgivninger i andre europæiske lande og USA. Vi har et særlig tæt samarbejde med giftinformationerne i de øvrige nordiske lande, som bl.a. har udmøntet sig i årlige møder og regelmæssige kurser i klinisk toksikologi for skandinaviske læger,” skriver Giftlinjen selv.

Hvis du skal i kontakt med Giftlinjen, skal du ringe 82 12 12 12. Herfra får du rådgivning.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu