ANNONCE

Oplader: Læs denne artikel før du køber en

27. marts 2019 05:59 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Er du på jagt efter en oplader til din telefon? Der findes mange forskellige, og mange billige. Newsbreak.dk guider dig ind i junglen.

Oplader: Læs denne artikel før du køber en
Du skal være påpasselig, før du køber - og bruger - en oplader til eksempelvis din telefon. Foto: Scanpix.

Hvis du er på jagt efter en oplader til din telefon, har du nok set, at de kan fås til meget få penge efterhånden. Der er heller ikke noget i vejen med et godt tilbud, og der er absolut intet i vejen med at spare penge. Du kan dog gøre dig selv en tjeneste ved at undersøge markedet for opladere først og så ellers bruge din oplader korrekt.

Hvis du vil undersøge markedet først, kan du eksempelvis kaste et blik på Sikkerhedsstyrelsens liste over farlige produkter, hvor du ofte vil finde mere end én oplader, du bør holde dig langt fra.

Det er dog langt fra alle opladere, der bliver solgt i Danmark, Sikkerhedsstyrelsen undersøger, men finder du en oplader på listen, du allerede ejer, bør du stoppe med at bruge den og levere den tilbage, hvor den er købt. Ser du den til salg, skal du lade være med at købe den.

De produkter, du finder på Sikkerhedsstyrelsens liste, ender der, hvis en virksomhed selv tilbagekalder et produkt, eller hvis et produkt er udvalgt til, og dumpet i, en test foretaget af Sikkerhedsstyrelsen. Sikkerhedsstyrelsen oplyser til Newsbreak.dk, at dumpet slet og ret betyder, at produktet er fundet farligt ved en test. Med andre ord udgør det en alvorlig risiko at bruge produktet.

Det sker også, at Sikkerhedsstyrelsen og virksomheder reagerer på baggrund af henvendelser fra kunder, der har haft problemer med en oplader.

Sikkerhedsstyrelsen oplyser til Newsbreak.dk, at man oftest ser alvorlige fejl på produkter, der hverken har et mærke eller en typebetegnelse, men Sikkerhedsstyrelsen har gennem tiden tilbagekaldt produkter fra store firmaer såvel som fra virksomheder, de færreste nok har hørt om. Sikkerhedsstyrelsen oplyser til Newsbreak.dk, at man sjældent finder alvorlige fejl fra produkter fra kendte mærker.

Brug din oplader med omtanke

Sikkerhedsstyrelsen har seks råd til forbrugere, der eksempelvis skal oplade en telefon:

1) Brug en oplader, som passer til produktet
2) Hold øje med opladeren – undgå at oplade, mens du sover
3) Ledning og stik må ikke have synlige skader
4) Oplad ikke på et brandbart materiale som for eksempel en sofa eller en seng
5) Opladeren må gerne blive lun, men ikke meget varm
6) Dæk ikke opladeren til, så den ikke kan komme af med varmen

Gennem tiden har man hos Sikkerhedsstyrelsen fundet forskellige typer af fejl på opladere. De typiske fejl er en oplader med manglende isolationsafstande. Det betyder, at du som forbruger risikerer at få elektrisk stød, eller at produktet risikerer at bryde i brand.

Der findes også produkter, der ikke kan slukke sig selv, hvis de bryder i brand. Som forbruger ved du ikke, om et produkt er lavet af såkaldt selvslukkende materiale.

Gode råd før du køber en oplader

Sikkerhedsstyrelsen har udarbejdet en række opbyggelige råd om, hvad du bør gøre, hvis du skal købe en oplader, eller et andet elektronikprodukt:

1) Køb fra en forhandler, som du har tillid til har styr på produktsikkerheden
2) Tjek, at produktet er CE-mærket
3) Tjek, at det har en mærkning som angiver, hvilke typer af produkter opladeren er beregnet til
4) Tjek, at der medfølger dansk brugsanvisning.

Sikkerhedsstyrelsen har tidligere lanceret en kampagne, der skulle få danskerne til at være kritiske, når de købte elektronik på nettet. Den kan du læse her:

Falske reklamer skal advare mod farlig elektronik på nettet

Newsbreak.dk har også tidligere givet gode råd til, hvordan du bør lade din telefon op:

Disse fejl med mobilen kan koste dig livet

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu