ANNONCE

Oplagte gaveideer til kaffeelskeren

28. november 2020 11:35 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

Flere danskere kræser om kaffen, og samtidig er der kommet en masse nyt udstyr på markedet. Eksperter giver her deres bud på, hvad du kan forære kaffeentusiasten til jul.

Oplagte gaveideer til kaffeelskeren
Hvis du kværner din kaffe selv, kan du få et bedre resultat, end hvis du køber kaffe, der allerede er kværnet. Foto: Scanpix.

Danskerne elsker deres kaffe.

Faktisk er vi en af de mest kaffedrikkende nationer i verden – kun overgået af Sverige, Finland og Østrig.

Det viser tal fra Dansk Kaffeinformation, sammenslutningen af danske kaffeproducenter.

Og det afspejler sig på i butikkernes udvalg af udstyr.

– Kaffe er ikke længere bare kaffe. Tværtimod er kaffe noget, danskerne gerne vil bruge penge på og tid på at kræse om – så det bliver en helhedsoplevelse, siger Henrik Lindegaard, der er tjenerfaglærer på Hotel- og Restaurantskolen med ekspertise i kaffe.

Han nævner en Aeropress som et første bud på en gaveide.

En Aeropress er en håndholdt kaffebrygger, hvor kaffen presses ned med stempel. På den måde bliver resultatet et sted mellem espressoshot og stempelkande.

Vandet og kaffen har kun selskab i 25-30 sekunder, derfor trækkes der ikke så mange bitterstoffer ud. Det giver en fløjlsblød og mild kaffe, forklarer Henrik Lindegaard.

Samtidig fylder en Aeropress ikke lige så meget som en klassisk espressomaskine. Derfor kan den let tages med i sommerhuset eller pakkes ned i en skuffe.

– Det er en rigtig god gadget til kaffeentusiasten, som har alt, siger Henrik Lindegaard.

Kværn din kaffe

En god kaffekværn er et anden oplagt gaveide, tilføjer Kian Hickman, der er Danmarksmester i barista 2020 og souschef hos Coffee Collective i Torvehallerne.

– Det giver et kæmpe spring smagsmæssigt, når man kværner kaffen selv. Så til den almene dansker, der gerne vil forkæles på kaffefronten, ville jeg fokusere på en god kværn, siger han.

Disse fås i mange forskellige mærker, prisklasser og kvaliteter.

Kian Hickman råder til, at du går efter en kværn af typen ”burr grinder” frem for en ”blade grinder”.

En blade grinder fungerer nemlig lidt som en blender, og derfor kan kaffen blive ujævnt malet med store stykker kaffebønner iblandt.

– En burr grinder kværner meget mere ensartet, og det er præcis det, man gerne vil opnå. Samtidig kan du indstille, hvor fint kaffen skal males – afhængig af om du eksempelvis kværner til filter eller stempelkaffe, forklarer Kian Hickman.

På vægten

En god vægt er et tredje oplagt bud. Hvis man for alvor vil nørkle med kaffen, duer det nemlig ikke at bruge måleske.

Jo finere du kværner kaffen, jo flere gram kaffe vil der nemlig kunne ligge i en måleske.

– Derfor er man nødt til at dosere kaffen efter vægt, hvis man vil have det optimale resultat. En bager eller en konditor bruger heller ikke en måleske – men en vægt – hvis resultatet skal være præcist, siger Kian Hickmann.

Ved at veje sig frem til mængden af bønner og vand, man bruger til sin kaffe, har man også en bedre chance for at genskabe det perfekte resultat igen og igen.

En klassisk køkkenvægt går ned til et grams decimal.

En kaffevægt går ned til 0,1 grams decimal, og prisen starter fra 500 kroner.

– Så der må man afveje, hvor store ambitioner man har og købe vægt derefter. For man kommer også langt med en almindelig god køkkenvægt, siger han.

Fakta

Kaffe på abonnement

* Kaffen bliver sjældent bedre end kvaliteten på de bønner, man brygger med.
* Men det kan hurtigt blive dyrt at shoppe løs af alverdens kaffetyper – især hvis man ikke kender sine præferencer omkring ristning, produktionsland og efterbehandling.
* En måde at snuse til en masse forskellige kaffetyper er gennem abonnement.
* Der findes en række udbydere, og du bestemmer selv, om abonnementet skal være månedligt, ugentligt eller noget tredje.
* Her får du typisk tilsendt kaffe i mindre smagsprøver – og fra en bred palet af lande og kaffetyper. På den måde kan man finde sine favoritter og smage nogle kaffetyper, man ellers aldrig selv havde købt.

Kilder: Barista Kian Hickman og faglærer Henrik Lindegaard.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu