Oprørere erobrer stor syrisk dæmning

12. februar 2013 11:06 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Oprørere erobrer stor syrisk dæmning
Billede mangler

SYRIEN: Oprørerne i Syrien har erobret kontrollen over landets største dæmning og vandkraftværk, Taqba, som løber tværs over Eufratfloden, og de har dermed rettet endnu et alvorligt slag mod præsident Assad.

 

Reuters rapporterer, at dæmningen, som ligger 150 kilometer sydøst for byen Aleppo, blev bevogtet af særlige sikkerhedsstyrker og var befæstet med artilleri og antiluftskyts.

Men ved et lynangreb lykkedes det for oprørerne at sikre sig kontrollen over dæmningsbyggeriet, der er 60 meter højt og flere kilometer langt, og tage en del af sikkerhedsstyrkerne til fange.

Udover at være en strategisk sejr for oprørerne er erobringen også et moralsk nederlag for styret i Damaskus.

Dæmningsbyggeriet var et prestigeprojekt for den nuværende præsident Assads far, Hafez al Assad, og stod færdigt i 1970erne, og søen, som ligger bag dæmningen, er opkaldt efter faderen.

Samtidig har oprørerne erobret en nærliggende by, hvor en stor statue af Hafez al Assad blev ødelagt, filmet og lagt ud i på nettet.

En syrisk oppositionskilde i Storbritannien betegner oprørernes overtagelse af dæmningen som det største nederlag til Assad i den 22 måneder lange konflikt.

I Damaskus nærmer oprørerne sig byens centrum fra forstaden Jobar.

De seneste dage har oprørene og regeringsstyrker kæmpet indædt i forstaden, hvor oprørerne er brudt gennem hærens forsvarslinjer. Regeringshæren har trukket store forstærkninger til fra andre dele af Damaskus og kørt flere kampvogne til området for at stoppe deres fremgang.

Også i syd har oprørerne medvind i disse dage.

Ved grænseregionen mod Irak har de omringet byen Deir al-Zor fra alle sider, og slaget om byen er nært forestående. Byen ligger strategisk ved bredden af Eufrat på vejen mod den irakiske grænse.

Yderligere har oprørerne i regionen sikret sig en bro over floden, så de nu kan fragte forsyninger over til den modsatte bred og forstærke deres offensiv.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu