Oprørerne i Mali er splittede

24. januar 2013 14:34 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Oprørerne i Mali er splittede
Billede mangler

Udbrydergruppe fra oprørerne i det nordlige Mali vil forhandle med regeringen og modarbejde al-Qaeda.

 

Det er tidligere ledende medlem af Ansar Dine, Alghabass Ag Intallah, der siger, at han har dannet en anden fraktion, som kalder sig »Den islamiske bevægelse for Azawad«:

– Vi ønsker at føre vores egen kamp, ikke al-Qaedas, siger han til nyhedsbureauet Reuters fra byen Kidal i det nordøstlige Mali. Byen er en af tuareg-oprørernes stærkeste positioner.

Ansar Dine, der har rødder i tuareg-befolkningen i nord, samarbejder med den ligeledes al-Qaeda-relaterede oprørsgruppe Den Nationale Bevægelse for Befrielse af Azawad (MNLA).

Militante elementer fra tuareg-befolkningen dannede sidste år MNLA, efter at de var vendt tilbage med en masse våben fra Libyen, hvor de havde støttet oberst Gaddafi. Oprørsgruppen Ansar Dine sluttede sig til MNLA, som erklærede, at den havde oprettet en selvstændig islamisk stat i det nordlige Mali.

Sammen med andre al-Qaeda-relaterede grupper startede de en offensiv mod det sydlige Mali, hvor flere og flere byer faldt i deres hænder, indtil hovedstaden Bamako reelt var truet.

Frankrig greb i forrige uge ind og startede en militæroffensiv sammen med lokale tropper, der nu har drevet oprørerne flere hundrede kilometer baglæns.

I modsætning til MNLA og dele af Ansar Dine går den nye fraktion, som Alghabass Ag Intallah har sat sig i spidsen for, ikke ind for, at man danner en selvstændig stat i det nordlige Mali. Udbrydergruppen vil ydermere i dialog med regeringen i hovedstaden Bamako mere end 1.000 kilometer mod syd.

– Derfor er en våbenhvile nødvendig, så der kan forhandles, siger Alghabass Ag Intallah til Reuters og understreger at udbrydergruppens mål er større selvstyre, men ikke en selvstændig stat.

Det totale antal oprørere i Mali anslås ifølge eksperter til 3.000.

Danmarks udenrigsminister Villy Søvndal (SF) gav tirsdag i et interview med Berlingske Nyhedsbureau udtryk for, at han var overbevist om, at der var fraktioner blandt oprørerne som man kunne tale med om en fredelig løsning på konflikten.

I hvert fald de grupper, som afsværger ethvert tilhørsforhold til al-Qaeda og nedlægger våbnene.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu