Oprørerne i Syrien vælger regeringsleder

19. marts 2013 08:32 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Oprørerne i Syrien vælger regeringsleder
Billede mangler

SYRIEN: De syriske oprørere samlet i Den Nationale Koalition har valgt den 50-årige IT-uddannede Ghassan Hitto som premierminister. En af hans første opgaver er at danne en regering, der skal tage over, hvis eller når præsident Assads styre falder.

 

Koalitionen, der repræsenterer såvel stærkt religiøse som liberale oprørsgrupper, valgte Ghassan Hitto med 38 ud af 48 stemmer med støtte fra koalitionens generalsekretær Mustafa Babbagh, en forretningsmand med stærke forbindelser til de stater i Golfen, som støtter oprørerne, men også med støtte fra det magtfulde Muslimske Broderskab.

»Helt basalt skal denne regering sørge for, at de befriede områder fungerer med den nødvendige service, og Hitto har den fornødne tekniske ekspertise og er samtidig en god forhandler,« siger et af koalitionens medlemmer Louay Safi til Reuters.

Yderligere skal Hitto sørge for at få stablet en regering med blandt andet en udenrigsminister og forsvarsminister på benene,

Koalitionen, der var samlet i den tyrkiske by Istanbul, har tidligere udskudt valget af en premierminister, fordi de forskellige grupper ikke kunne enes om en kandidat.

Den 50-årige Ghassan Hitto, der er født i Damaskus, har amerikansk statsborgerskab og har arbejdet i kommunikationsbranchen i USA, før han gik ind i arbejdet med at organisere humanitær bistand til ofrene for opstanden.

Den nye premierminister og hans administration kommer ikke finansielt til at stå på bar bund.

Ifølge Reuters, vil han være sikret mindst 2,8 milliarder kroner fra det internationale samfund.

Valget af Hitto skete samtidig med, at præsident Assads luftvåben mandag udvidede krigen mod oprørerne ved at affyre raketter mod mål inde på libanesisk territorium.

Oplysningerne om det syriske angreb blev mandag aften bekræftet af en talsmand for det amerikanske udenrigsministerium, Victoria Nuland, der i følge nyhedsbureauet AFP kaldte det fuldstændigt uacceptabelt.

Syrien advarede i sidste uge libaneserne om, at de ikke ville tolerere, at oprørere uhindret krydser grænsen og gemmer sig på libanesisk område og understregede, at deres tålmodighed »ikke var uendelig«.

Også Frankrig, der sammen med Storbritannien har sagt, at de vil støtte oprørerne med våben, fordømte angrebet.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu